Máte dlhy? Pomôžu vám z nich bezplatné poradne

Svoje brány už otvorilo dvanásť bezplatných dlhových poradní, kam si môžu prísť po radu pri riešení svojich dlhov.

04.03.2022 11:00
dôchodca senior Foto:
debata

Medzi prípady úspešného pôsobenia poradní patrí prípad ženy z východného Slovenska, ktorej manžel dostal kvôli závislostiam celú rodinu do začarovaného kruhu dlhov. Poradcovia jej pomohli nastaviť splátkový kalendár úveru v spolupráci s príslušnou bankou. Zároveň jej aj poradili, ako má komunikovať s manželom, ako najlepšie manažovať rodinné financie a ako si nastaviť systém správy spoločného účtu, tak aby v budúcnosti nedochádzalo k nepremyslenému zadlžovaniu z jeho strany.

V bezplatných dlhových poradniach pomáhajú ľuďom dostať sa z dlhov poradcovia z radov psychológov, právnikov a ekonómov.

V rámci pilotného národného projektu Bezplatného dlhového poradenstva bude v rámci Slovenska v tomto roku otvorených všetkých 46 bezplatných dlhových poradní, ktoré sa budú nachádzať v mieste pôsobnosti úradov práce alebo ich pobočiek.

dôchodca, senior Čítajte aj Penzistov je na Slovensku menej. Vyplýva to z počtu vyplatených dôchodkov

Odborníci v poradniach pomáhajú vytvoriť plán riešenia pre konkrétnu situáciu klienta, nastaviť splátkový kalendár, ale aj zmeniť jeho celkový postoj a správanie tak, aby sa už nikdy v podobnej situácii neocitol. Najlepšie je prísť pripravený a nezabudnúť si so sebou priniesť dôležité dokumenty ako zoznam všetkých záväzkov, teda bankové a nebankové úvery a pôžičky, dlhy voči príbuzným a známym, lízingovej spoločnosti či voči úžerníkom.

Dôležité sú aj zmluvy a iné doklady o dlhoch, ako sú úverové zmluvy, doklady k pôžičkám od príbuzných, rozhodnutia súdov, listy od exekútorov, platobné výmery od Sociálnej poisťovne/zdra­votnej poisťovne, upomienky od mobilného operátora/ener­getikov/vodáren­skej spoločnosti/správcu bytovky.

Krajniak Čítajte aj Vláda schválila zmeny v exekúciách. Koľko po novom zostane matke s deťmi či dôchodcom? (+tabuľky s presnými sumami)

Pre lepšie zhodnotenie finančnej situácie sú podstatné aj doklady o príjmoch (pracovná zmluva či dohoda, výplatné pásky či daňové priznanie), výpisy z účtov, detailný zoznam mesačných výdavkov, faktúry za telefón či internet, doklady o mesačných platbách za bývanie (energie, nájom, inkaso), doklady k poistkám či investíciám a doklady o majetkových sporoch a konaniach. V prípade, ak už klient podal žiadosť o osobný bankrot, je potrebné ju so sebou priniesť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #senior #exekúcie #dlhové poradne