Pozostalostná penzia? Nedostanete celý dôchodok zomretého

Smrť manžela či manželky je smutným a náročným obdobím. Pozostalí sa musia sa vyrovnať s odchodom milovaného človeka, ale často aj s finančnými problémami. Pomoc, aspoň na istý čas, môže znamenať výplata pozostalostnej penzie. Aj v tomto prípade ale platia určité pravidlá, ktoré je potrebné dodržať.

16.03.2022 08:00
žena, smútok, úmrtie Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Ako o pozostalostnú dávku žiadať? Kedy a ako dlho mám na ňu nárok? Aká vysoká bude suma tohto dôchodku? To sú otázky, ktoré si položí takmer každý pozostalý, ktorého čaká vybavovanie tohto druhu dôchodku. Čo je vlastne pozostalostná dávka? Mesačný príspevok vo výške určitého percentuálneho podielu dôchodku. Dostáva ho viac ako 288-tisíc vdov, viac ako 50-tisíc vdovcov, ale aj takmer 20-tisíc sirôt. Sumy, ktoré im v priemere vypláca Sociálna poisťovňa, sú pri vdovských penziách 286 eur, vdovci dostávajú v priemer 230 eur a priemerná suma sirotského dôchodku je 152 eur.

senior dôchodca otázka Čítajte aj Ktoré roky sa započítavajú do penzie?

Prvým krokom k tomu, aby pozostalí túto dávku dostali, je podanie písomnej žiadosti. Tento druh dôchodku sa totiž nevypláca automaticky. Ako však upozorňuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková, nárok na pozostalostnú penziu má iba manželka alebo manžel. „Nárok na vdovský či vdovecký dôchodok má len manželka alebo manžel po zosnulom. Druh a družka takýto nárok nemajú, bez ohľadu na to, ako dlho spolu žijú, tak to určuje zákon o sociálnom poistení. Nemôže ho dostať ani rozvedený manžel či manželka. Pri nezaopatrených deťoch-sirotách je to podobné. Nárok na sirotský dôchodok majú deti po zosnulých rodičoch alebo osvojiteľoch, nie však po pestúnoch,“ vysvetľuje podmienky Dvoráková.

žena, kalkulačka, počítanie Čítajte viac Koľko peňazí dostanete ak poberáte viac penzií, dôchodok zo zahraničia či penzijné minimum?

Vdova či vdovec majú nárok na výplatu pozostalostnej dávky počas jedného roka. „Treba rozlišovať zánik na dávku a zánik na jej výplatu,“ upozorňuje Dvoráková. „Nárok na dávku zaniká buď uzatvorením manželstva alebo dňom nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého vdova alebo vdovec úmyselným trestným činom spôsobili smrť zomretého. Čo sa týka zániku nároku na výplatu dôchodku, vdovský/vdovecký dôchodok vypláca Sociálna poisťovňa spravidla jeden rok, dlhšie len po splnení ďalších podmienok,“ uviedla Dvoráková. „Po roku trvá nárok vtedy, ak je splnená niektorá z ďalších podmienok: osoba sa stará aspoň o jedno nezaopatrené dieťa, ktoré má po zomretom rodičovi nárok na sirotský dôchodok, je invalidná z dôvodu poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 %, vychovala aspoň tri deti, dovŕšila vek 52 rokov a vychovala dve deti alebo ak dovŕšila dôchodkový vek,“ vymenúva hovorkyňa.

manželia, dôchodcovia, seniori, rozmýšľanie, zamyslenie Čítajte viac Starobný, predčasný, invalidný či minimálny dôchodok. Čo vás trápi najviac?

Aby bola žiadosť vybavená čo najskôr, treba po človeku, ktorý starobným či predčasným penzistom alebo bol na invalidnom dôchodku, predložiť platný občiansky preukaz, sobášny list, respektíve výpis z knihy manželstiev a úmrtný list. Ak zomretý popri poberaní dôchodku aj pracoval, treba doložiť aj evidenčný list dôchodkového poistenia. Sociálna poisťovňa má potom 60 dní na to, aby žiadosť vybavila. Ak chýbajú nejaké doklady, konanie o dávke sa posúva o ďalších 60 dní.

Komplikovanejšia je situácia po človeku, ktorý v čase smrti pracoval a nepoberal žiadny dôchodok. „V takom prípade sa vypočítava z predpokladaného invalidného dôchodku, na ktorý by zosnulý človek splnil nárok, teda získal potrebný počet odpracovaných rokov,“ upozornila Zuzana Dvoráková. Suma invalidného dôchodku zosnulého sa počíta podobne ako pri starobnom podľa počtu odpracovaných rokov a zárobkov získaných do smrti poistenca, ku ktorým sa pripočíta obdobie dôchodkového poistenia od smrti do dovŕšenia dôchodkového veku poistenca.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pozostalostná penzia