Chcete zrušiť bankový účet?

Zrušenie účtu prebieha zvyčajne osobne v pobočke banky. Nezabudnite na platný doklad totožnosti. Ak chcete rušiť účet písomne, váš podpis musí byť úradne overený.

14.03.2022 08:00
bankomatová karta, pár, dvojica, mladí ľudia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Cez internetbanking alebo mobilné aplikácie viete riešiť veľa bankových operácií, zrušiť vás osobný účet ale takto nedokážete. Elektronicky zrušiť účet možné nie je, dá sa to však urobiť v ktorejkoľvek pobočke banky, teda nielen tam, kde si ho klient otvoril. "Klient buď príde osobne, alebo môže požiadať o zrušenie účtu aj písomne. Vtedy je potrebný notársky overený podpis. Bežný účet zrušíme po uplynutí výpovednej lehoty, respektíve na základe dohody, a to v prípadoch, ak účtu nie sú poskytnuté iné bankové produkty. V opačnom prípade zrušíme účet až po zániku a vysporiadaní posledného bankového produktu poskytnutého k účtu,“ vysvetľuje Lukáš Havlík, PR špecialista Slovenskej sporiteľne.

Konkrétny postup sa u jednotlivých bánk môže líšiť. Banka má povinnosť túto informáciu poskytnúť, a to nielen vtedy, ak sme jej klientmi, ale už vtedy, keď máme záujem si účet u nej otvoriť a takú informáciu požadujeme.

Výpovedná lehota by nemala byť dlhšia ako jeden mesiac a za zrušenie bežného účtu v banke by nám nemal byť naúčtovaný žiadny poplatok. Toto zákonné pravidlo platí však len vtedy, ak sme v banke mali vedený účet dlhšie ako 12 mesiacov.

František Burda, Ide o peniaze Čítajte viac Zlato v čase vojny: Je väčšou istotou ako peniaze? V čom sú jeho výhody a nevýhody?

Pri rušení účtu si pripravte doklady totožnosti, priniesť môžete aj zmluvu s bankou o otvorení bežného účtu. Počítajte ale s tým, že okamžite zrušiť účet sa vám podarí, len ak na ňom nemáte trvalé príkazy a nevyužívate elektronické bankovníctvo, debetnú platobnú kartu. Pred rušením účtu si treba preto porušiť trvalé príkazy, karty odovzdať na pobočke, banky vyžadujú vyplatenie povoleného debetu na účte. Ak je z účtu, ktorý je predmetom zrušenia, nastavené inkasovanie splácania úveru, nie je možné ho zrušiť. Najskôr je potrebné, aby klient požiadal o zmenu spôsobu, resp. účtu, z ktorého spláca úver. Do tohto momentu, teda kým nepríde k zmene spôsobu splácania úveru, nie je možné účet zrušiť. V tomto prípade ide o prekážku k zrušeniu účtu,“ vysvetľuje Linda Valko Gáliková z 365. bank.

Ak tak neurobíte, doba, kým sa účet zruší, sa zbytočne predlžuje. Lehota zrušenia účtu závisí najmä od toho, kedy si žiadateľ vysporiada záväzky na starom účte a práve preto trvá zrušenie účtu zväčša mesiac.

Nesplnené záväzky na starom účte môžu byť dôvodom prečo banka zrušenie účtu nepovolí. Klientovej žiadosti o zatvorenie účtu môže banka nevyhovieť, ak sú k nemu viazané iné nevysporiadané produkty alebo pohľadávky banky. Môže ísť napríklad o naviazané nesplatené úvery, investičné účty alebo nesplatené prečerpanie na účte.

Inou možnosťou ako sa zbaviť účtu v z rôznych dôvodov nevyhovujúcej banke, je jeho prenos. Prenos účtu je v zásade veľmi jednoduchý a bezplatný. Stačí na pobočke vyplniť žiadosť o prenos účtu. Nová banka sa za žiadateľa skontaktuje s jeho starou bankou a spolu s účtom prenesie aj všetky nastavené trvalé príkazy a inkasá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zrušenie účtu