Hospitalizácia pre covid v zahraničí môže vyjsť aj na státisíce

Počet hlásení udalostí z cestovného poistenia súvisiacich s liečbou COVID-19 v zahraničí narastá. UNIQA dokonca eviduje komplikované prípady hospitalizácie v exotických krajinách, kde celkové plnenie dosiahlo stovky tisíc eur. Poisťovňa riešila v minulom roku veľmi komplikovaný prípad, keď klient skončil v krajine Južnej Ameriky v nemocnici s ťažkým respiračným syndrómom SARS spôsobeným ochorením COVID-19.

09.04.2022 09:00
covid Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Hospitalizácia s napojením na pľúcnu ventiláciu a následná komplikovaná liečba pridružených infekcií stála 226 000 eur. Žiaľ, pacient nakoniec neprežil. Repatriácia telesných pozostatkov stála takmer 9 000 eur,“ hovorí manažérka poistenia osôb UNIQA Eva Trajboldová.

Podobne komplikovaný prípad hradila poisťovňa v Dubaji, kde hospitalizácia a celková liečba vyšli na 164 000 eur. „V nemocnici skončili po nákaze covidom aj klienti v Indonézii, USA a Srí Lanke. Tieto menej komplikované prípady vyšli rádovo na tisícky eur vrátane úhrady nákladov karantény, v jednom prípade poisťovňa hradila všetko v plnej výške,“ pripomína Trajboldová.

Ľudom preto odporúča, aby si pred cestou skontrolovali rozsah krytia liečebných nákladov ochorenia COVID-19 v rámci svojho cestovného poistenia v krajine, do ktorej cestujú. Poisťovňa plne kryje vo všetkých platných zmluvách cestovného poistenia prípadné ochorenie na covid aj v krajinách, do ktorých sa neodporúča z dôvodu šírenia nákazy cestovať. Klient neplatí za poistnú ochranu liečebných nákladov pri COVID-19 žiadne prirážky ani sa nemusí pripoistiť. Poistenie kryje v liečebných nákladoch spojených s ochorením COVID-19 prípadnú hospitalizáciu, ošetrenie, lieky či repatriáciu späť do SR. V prípade ochorenia odporúča klientom alebo ich príbuzným kontaktovať asistenčnú službu poisťovne, ktorá im poskytne presné informácie o postupe. V prípade hospitalizácie komunikuje v mene nemocnice s poisťovňou a zabezpečuje úhradu nákladov.

Pre všetkých klientov sa cestovné poistenie automaticky zadarmo predĺži, pokiaľ poistený vycestoval v súlade s opatreniami a uviazol v zahraničí v preventívnej karanténe. Poistenie mu bude predĺžené až do doby, keď bude môcť krajinu opustiť za predpokladu, že nemal inú možnosť návratu. Klienti majú v prípade umiestnenia do karantény v zahraničí nárok na zaplatenie nákladov na ubytovanie do limitu 1 500 eur, podmienkou je potvrdenie o pozitívnom teste na COVID-19.

Ochorenie na COVID-19 nie je vylúčené z poistenia storno poplatkov. Znamená to, že poistený si môže uplatniť náhradu storno poplatkov aj v prípade nákazy koronavírusom a následnej hospitalizácii, domácej liečby alebo povinnej karantény – a to v prípade, ak bol pred vycestovaním do zahraničia pozitívne testovaný PCR testom. Poistenie storna sa však nevzťahuje na udalosti, ktoré nastali v dôsledku epidemiologickej situácie v cieľovej krajine alebo na Slovensku (napr. nemožnosť vycestovať kvôli zatváraniu hraníc, zrušeniu letov atď.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19