Chystáte sa do penzie? Od apríla vám pri jej vybavovaní odpadáva ďalšia povinnosť

Poistencom, ktorí požiadajú o dôchodok, ubudne od 1. apríla 2022 ďalšia povinnosť. V rámci postupného odbúravania byrokracie nepotrebujú pobočke Sociálnej poisťovne predkladať potvrdenie z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o období, v ktorom boli v minulosti zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

01.04.2022 14:38
dôchodca, mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tieto informácie si Sociálna poisťovňa a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vymieňajú medzi sebou elektronicky.

V tomto roku prichádza pre klientov už k druhej pozitívnej zmene v predkladaní dokladov k spísaniu žiadosti o dôchodok. Od 1. januára 2022 žiadateľ o dôchodok nemusí predkladať rodné listy detí, úmrtný list a ani sobášny list.

spánok, vankúš, vznášanie, lietanie, sloboda, oddych, lúka, príroda Čítajte aj Dávate si po obede "šlofíka"? Pozor! Môže to byť predzvesť vážnej choroby

„Od 1. apríla 2022 je Sociálna poisťovňa povinná získavať a používať údaje evidované v informačnom systéme úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v časti týkajúcej sa evidencie uchádzačov o zamestnanie a pomoci v hmotnej núdzi. Zmena nastala len v získavaní údajov o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Údaje o poberaní dávok v hmotnej núdzi Sociálna poisťovňa z informačného systému úradu práce získavala už pred zmenou zákona proti byrokracii. Od žiadateľov o dôchodok teda už ani doteraz nevyžadovala potvrdenie o poberaní dávok v hmotnej núdzi,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

opatrovanie opatrovateľka Čítajte aj Dostávate príspevok na opatrovanie? Rezort práce sa vás chystá kontrolovať!

Údaje o období, v ktorom boli žiadatelia o dôchodok zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie, si zamestnanci Sociálnej poisťovne zistia sami cez portál OverSi, ktorý využívajú orgány štátnej a verejnej správy, alebo elektronicky priamo od príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. „Ak však žiadateľ o dôchodok má doma potvrdenie o evidencii na úrade práce, môže ho pri spisovaní žiadosti o dôchodok Sociálnej poisťovni predložiť. Nie je to však jeho povinnosť,“ dodala Dvoráková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #Úrad práce #potvrdenia