Ste opatrovateľom alebo asistentom? Od júla dostanete viac peňazí. Koľko?

Od januára začali platiť pri jednorazových príspevkoch na kompenzáciu výdavkov spojených s ťažkým zdravotným postihnutím zmeny. Ľudia s najnižšími príjmami na úpravu bytu, kúpu auta či pomôcky dostanú kompenzáciu takmer v plnej výške. A od júla si polepšia aj opatrovatelia a osobní asistenti.

04.04.2022 06:00
ťzp, hendikep, opatrovanie, príspevok na... Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Sedemnásť eur pribudne od júla na účtoch opatrovateľov v produktívnom veku. Človek, ktorý vykonáva osobnú asistenciu, si prilepší o 40 centov. „Výšky peňažného príspevku na opatrovanie upravuje zákon o kompenzáciách v závislosti od toho, či opatrovanie vykonáva dôchodca, alebo osoba v produktívnom veku, od počtu opatrovaných osôb s ťažkým zdravotným postihnutím a od rozsahu poskytovaného opatrovania. V závislosti od týchto skutočností ustanovuje zákon o kompenzáciách peňažný príspevok na opatrovanie v siedmich výškach,“ píše sa v dôvodovej správe návrhu nariadenia na zvýšenie príspevkov.

pracujúci penzista penzista dôchodca práca Čítajte aj Viac ako 150 tisíc pracujúcich penzistov sa už teší z vyšších dôchodkov

Opatrovateľ v produktívnom veku by tak mal pri opatrovaní jednej osoby s hendikepom od júla dostať 525,65 eura mesačne (teraz je suma 508,44 eura), teda čistú minimálnu mzdu pre rok 2022. Ak je opatrovateľom penzista, výška príspevku bude 262,85 eura mesačne (teraz 254,22 eura).

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa poskytuje zdravotne znevýhodnenej osobe odkázanej na pomoc inej osoby. Príspevok sa poskytuje vo výške, ktorá zodpovedá ročnému rozsahu osobnej asistencie určenej v eurách. Osobnú asistenciu vykonáva osobný asistent, ktorému osoba so zdravotným postihnutím vyplatí odmenu za každý mesiac podľa rozsahu vykonanej osobnej asistencie. Sadzba na jednu hodinu sa od júla zvýši na 5,20 eura, v súčasnosti je táto suma 4,82 eura.

Zmeny nastali, a to už v januári, aj pri poskytovaní jednorazových príspevkov. Ľudia, ktorí majú príjem do sumy životného minima, dostanú tieto príspevky vo vyššej sume, čím sa znížila finančná spoluúčasť osoby s hendikepom.

opatrovanie opatrovateľka Čítajte aj Dostávate príspevok na opatrovanie? Rezort práce sa vás chystá kontrolovať!

Pri kúpe pomôcky, úprave bytu alebo vozidla dostanú hendikepovaní ľudia, ktorých príjem nepresahuje životné minimum, kompenzáciu nákladov od 90 do 98 % v závislosti od výšky nákladov. Ak je príjem osoby do dvojnásobku životného minima, kompenzácia je od 90 do 95 %, pri trojnásobku od 85 do 90 %, pri štvornásobku od 70 do 80 % a pri päťnásobku životného minima od 50 do 70 %. Takisto od ceny a od príjmu závisí aj percentuálna výška príspevku pri oprave pomôcky.

Pri peňažných príspevkoch na kúpu, výcvik či úpravu pomôcky, na úpravu auta, bytu, domu a garáže pri cene nad 1 660 eur tak ide o zvýšenie ich zohľadňovanej ceny z 95 % na 98 %. Pri peňažnom príspevku na opravu pomôcky, ktorá presahuje sumu 830 eur, ide o zvýšenie zohľadňovanej ceny z 95 % na 98 %.

Ak má zdravotne znevýhodnená osoba príjem do sumy životného minima, suma zdvíhacieho zariadenia je 98 % z ceny zariadenia, pri dvojnásobku 95 %, trojnásobku 90 %, štvornásobku 85 % a pri osobách, ktorých príjem je do päťnásobku úrovne životného minima, je kompenzácia na úrovni 80 % ceny.

Pri kúpe auta môže ťažko zdravotne postihnutá osoba s príjmom dvesto eur dostať kompenzáciu vo výške 90 % ceny auta, pri dvojnásobku 85 %, pri trojnásobku 80 %, štvornásobku 70 % a pri päťnásobku životného minima dostane 55-percentnú kompenzáciu. Legislatíva však stanovila maximálnu cenu auta. Tá je 13 277,57 eura.

dôchodca, mobil Čítajte aj Chystáte sa do penzie? Od apríla vám pri jej vybavovaní odpadáva ďalšia povinnosť

Sumy životného minima sa každý rok menia. Do konca júna je suma životného minima v sume 218,06 eura.

„Zmenami v zákone ministerstvo zjednodušilo čerpanie finančných príspevkov pre osoby s hendikepom, ktorým zo skúsenosti z praxe vychádza v ústrety a pomáha zlepšiť kvalitu ich života,“ reagovala hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok na opatrovanie #ŤZP #opatrovateľské služby