Strata alebo odcudzenie cestovného dokladu: Musíte to ohlásiť?

Stratili ste cestovný doklad? Musíte to ohlásiť, inak vám hrozí pokuta až do výšky 331 eur.

09.05.2022 10:00
strateny doklad, pas, Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Ak občan stratí alebo mu odcudzia cestovný pas, je povinný ohlásiť bezodkladne túto stratu alebo odcudzenie príslušnému oddeleniu dokladov, ktoré cestovný pas vydalo, prípadne ktorémukoľvek inému oddeleniu dokladov alebo ktorémukoľvek útvaru Policajného zboru.
  • Ak občan stratí alebo mu odcudzia cestovný pas v zahraničí, je povinný ohlásiť bezodkladne túto stratu alebo odcudzenie na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky a po návrate do Slovenskej republiky tiež príslušnému oddeleniu dokladov, ktoré cestovný pas vydalo.
  • Ak občan pri ohlásení predkladá doklad o strate alebo odcudzení cestovného pasu v inom ako slovenskom alebo českom jazyku, priloží aj jeho osvedčený preklad do štátneho jazyka (informácie o zastupiteľských úradoch sú dostupné na www.mzv.sk).
žena, počítač Čítajte viac Sociálna poisťovňa: Odvody, odpracované roky... Údaje o sebe nájdete aj v mobile
  • Občan, ktorý nemá iný platný cestovný doklad, požiada zastupiteľský úrad Slovenskej republiky o vydanie náhradného cestovného dokladu na návrat do Slovenskej republiky. Ak v danej krajine nie je zastupiteľský úrad Slovenskej republiky, občan požiada o vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ ktorýkoľvek zastupiteľský úrad štátu EÚ. Vystavenie náhradných cestovných dokladov je na počkanie. Ak občan neohlási bezodkladne stratu, odcudzenie, poškodenie alebo zneužitie cestovného pasu, dopustí sa priestupku, za ktorý je možné uložiť pokutu do výšky 331 eur.
  • Pred cestou do cudziny sa odporúča urobiť fotokópiu stránky pasu s osobnými údajmi. To pomáha pri zablokovaní dokladov, keďže občan Slovenska môže byť držiteľom dvoch cestovných pasov a zväčša si nepamätá číslo pasu, ktorý stratil. Polícia pas potom zablokuje a oznámi to ďalším krajinám prostredníctvom Europolu alebo Interpolu, zablokovanie trvá niekoľko hodín.
  • Cestovný pas sa eviduje ako odcudzený, ak držiteľ stratil štátne občianstvo Slovenskej republiky a cestovný pas neodovzdal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný pas