Pokračovanie článku: O nový pas môžete požiadať aj pred vypršaním jeho platnosti. Aké sú poplatky?

Biometrické pasy

Od 15. januára 2008 sa na oddeleniach dokladov vydávajú nové cestovné pasy s biometriou. Prvým biometrickým údajom je podoba tváre. Druhým biometrickým údajom sú odtlačky prstov.

Slovenský biometrický pas je klasický papierový pas so zabudovaným RFID čipom. V čipe je zaznamenaný biometrický údaj – digitálna mapa tváre.

V nových pasoch je uložený biometrický údaj o tvári, ktorý je pre každého človeka jedinečný a nedá sa zmeniť. Je to napríklad tvar brady, nosa, vzdialenosť očí, kosti nadočnicových oblúkov a podobne. Nesníma sa teda pokožka tváre, ale body, ktoré vytvárajú jedinečný obraz tváre. Zo zdravotných alebo náboženských dôvodov zákon umožňuje nasnímať podobu tváre na biometrické pasy s prikrývkou hlavy za predpokladu, že to neznemožňuje identifikáciu.

Cestovné doklady majú 34 strán označených deväťmiestnym kódom a majú štyri rôzne farby obalov, podľa toho, kto je ich držiteľom. Cestovný, diplomatický a služobný pas majú bordový obal. Cestovný doklad cudzinca, tzv. utečenecký pas, má obal modrej farby. Cudzinci bez štátnej príslušnosti s trvalým pobytom na území SR majú pas s obalom tmavomodrej farby a cudzinecký pas má čierny obal.

Biometrické údaje možno použiť výlučne na overovanie pravosti cestovného dokladu a overenie totožnosti občana pomocou osobných údajov zapísaných v cestovnom doklade, prípadne porovnanie biometrických údajov zapracovaných v dátovom nosiči prostredníctvom technického zariadenia umožňujúceho porovnanie aktuálne zobrazených biometrických údajov občana s biometrickými údajmi spracúvanými v dátovom nosiči cestovného dokladu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný pas