Potrebujete prepísať auto? Elektronický prepis auta šetrí čas aj peniaze

Kúpili ste auto? Čaká vás prepis, urobiť tak môžete aj elektronicky.

13.06.2022 18:00
auto, prepis auta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovenská legislatíva stanovuje, že každé auto musí byť evidované na dopravom inšpektoráte príslušnom k vášmu trvalému bydlisku. Vlastník vozidla, ktoré doteraz nebolo prihlásené do evidencie vozidiel, je povinný toto vozidlo prihlásiť do 30 dní po jeho nadobudnutí. Uviesť pritom musíte, kto má byť zapísaný v osvedčení o evidencii časť I a časť II ako držiteľ auta. Ak ste vozidlo kúpili od oficiálneho predajcu, ten za vás môže vybaviť celé prihlásenie vozidla. Prepísať je ale potrebné aj jazdené auto.

Návšteve dopravného inšpektorátu sa ale viete vyhnúť. A to vtedy, ak odhlásenie a prihlásenie vozidla urobíte elektronicky. Musíte však mať aktivovaný občiansky preukaz s čipom a vedieť zadať kvalifikovaný elektronický podpis. Chýbať vám nesmie funkčná čítačka čipu. Ďalej potrebujete BOK na prihlásenie a KEP PIN na podpísanie dokumentov cez web. Prepis auta elektronickou formou môžete urobiť, ak ste vlastníkom alebo držiteľom vozidla, alebo ak zastupujete vlastníka alebo držiteľa vozidla na základe elektronického splnomocnenia.

Všetko o prihlasovaní a prepise auta sa dozviete v relácii Ide o právo od Jany Alušíkovej z advokátskej kancelárie MPH.

Video
Ide o právo: Registrácia, prihlásenie, odhlásenie, prepis motorového vozidla. S Janou Alušíkovou (advokátska kancelária MPH) - odvysielané 20. 5. 2022.

Reláciu si môžete vypočuť aj ako podcast

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Kupujúci má povinnosť odhlásiť auto do 30 dní, odkedy prišlo k zmene vlastníka. Nový majiteľ je zase povinný ho 30 dní prihlásiť do evidencie vozidiel. V prípade ak napríklad pôvodný držiteľ (predávajúci) vykoná iba odhlášku na nového držiteľa (kupujúceho), tento je povinný si do 30 dní od dňa vykonania prevodu držby v evidencii prihlásiť vozidlo na seba. Lehotu sa neoplatí premeškať – ak ju nestihnete, budú od vás žiadať na polícii pri prihlasovaní vozidla predložiť aj posudok o kontrole originality vozidla, a to nie straší ako 15 dní.

Pozor však, elektronický prepis musia urobiť kupujúci a predávajúci spoločne. Nie je možné napríklad, aby sa bývalý majiteľ odhlásil auto elektronicky a nový vlastník ho išiel prihlásiť na políciu osobne. Ak sa rozhodnete pre elektronický prepis, aj všetky poplatky môžete zaplatiť on-line. Výhodná je najmä platba kartou, je rýchla a vy nemusíte čakať kým prebehne klasický prevod. Prepis totiž nedotiahnete do konca, kým nebudete mať potvrdenie o platbe.

Samotný postup nie je zložitý. Začína sa žiadosťou o odhlásenie vozidla. Pôvodný vlastník v žiadosti uvedie evidenčné a identifikačné údaje o vozidle. Možnosťou je aj do čítačky čipových kariet vložiť malý technický preukaz. Systém by mal v takomto prípade načítať údaje automaticky. Jeho činnosť sa končí potvrdením o úspešnom odhlásení. Následne nový vlastník vyplní žiadosť o prihlásenie vozidla. Celý prepis sa končí správou v elektronickej schránke potvrdzujúcej prihlásenie vozidla.

Výhodou elektronického prepisu je nielen to, že ušetríte čas, ale aj peniaze. Správne poplatky platíte totiž len do výšky 50 % ceny úkonu podľa príslušného sadzobníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prepis auta