Pokračovanie článku: Kúpili ste nové auto? Musíte ho prihlásiť. Poradíme vám, ako

Prepis auta v rámci okresu

Pri priamom prevode držby – teda prepisu vozidla v okrese sú zvyčajne prítomní obaja účastníci evidenčného úkonu – teda pôvodný aj nový držiteľ (predávajúci aj kupec) aj s dokladmi totožnosti. V prípade, ak pôvodný držiteľ/predávajúci urobí iba odhlášku na nového držiteľa (kupujúceho), tento je povinný si do 30 dní od dňa vykonania prevodu držby v evidencii prihlásiť vozidlo na seba.

Od decembra 2019 už nie je potrebné pristaviť vozidlo na kontrolu. Takisto sa od augusta 2019 nepredkladajú papierové žiadosti o prihlásenie vozidla do evidencie vozidiel alebo o vykonanie zmeny v evidencii vozidiel.

Pri prevode držby vozidla v okrese je držiteľ vozidla povinný preukázať svoju totožnosť a predložiť:

  • splnomocnenie, ak je držiteľ alebo vlastník vozidla zastupovaný, s úradne osvedčeným podpisom splnomocniteľa,
  • osvedčenie o evidencii časť II alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii, alebo technický preukaz vozidla a osvedčenie o evidencii vozidla,
  • čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I, ak bolo vydané,
  • nový držiteľ predloží doklad o predbežnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla (povinné zmluvné poistenie).
  • ak kupujúci vozidla (nový držiteľ), nie je osobne prítomný pri prepise, tak je pôvodný držiteľ (predávajúci) pri oznámení zmeny držby vozidla povinný predložiť písomné plnomocenstvo s osvedčeným podpisom osoby, na ktorú sa držba vozidla previedla, alebo dokladu o nadobudnutí vlastníckeho práva k vozidlu (faktúra, kúpna, darovacia zmluva) s osvedčeným podpisom osoby, na ktorú sa držba vozidla previedla.
  • správny poplatok podľa výkonu vozidla a dátumu prvej evidencie.

Možné je požiadať o tzv. urýchlené vydanie čipovej karty osvedčenia o evidencii časť I do dvoch pracovných dní. V takomto prípade je potrebné uhradiť poplatok vo výške 30 eur.

Zmenu vlastníctva, napr. po ukončení lízingu, robí dopravný inšpektorát, kde je vozidlo evidované.

Na čo si dať pozor:

Pôvodné povinné zmluvné poistenie zodpovednosti zaniká okamihom zápisu prevodu držby vozidla na inú osobu (na kupujúceho) v evidencii vozidiel – to znamená, že sa stáva neplatným. Pri prevodoch držby vozidiel má povinnosť uzavrieť novú poistnú zmluvu osoba, na ktorú sa držba motorového vozidla previedla. Nový držiteľ/vlastník vozidla (kupujúci) je povinný sa na žiadosť orgánu evidencie vozidiel preukázať platným potvrdením o poistení zodpovednosti alebo predbežným poistením zodpovednosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prihlásenie auta