Pokračovanie článku: Kúpili ste nové auto? Musíte ho prihlásiť. Poradíme vám, ako

Prihlásenie a odhlásenie auta do iného okresu

Trochu viac komplikovanú situáciu ako v prípade prepisu v rámci okresu majú ľudia, ktorí predávajú a kupujú auto mimo okresu. Čo musia urobiť?

Odhlásenie auta

Pri odhlásení vozidla do iného okresu je držiteľ vozidla povinný v pôvodnom okrese evidencie vozidla preukázať svoju totožnosť a predložiť:

  • osvedčenie o evidencii časť II alebo technický preukaz vozidla,
  • platný doklad totožnosti,
  • splnomocnenie, ak je držiteľ alebo vlastník vozidla zastupovaný, s úradne osvedčeným podpisom splnomocniteľa,
  • v prípade, že o zmenu žiada držiteľ vozidla, ktorý nie je vlastníkom, je potrebný úradne osvedčený súhlas vlastníka vozidla alebo úradné rozhodnutie,
  • platné potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla (povinné zmluvné poistenie),
  • písomné plnomocenstvo s osvedčeným podpisom osoby, na ktorú sa držba vozidla previedla, alebo dokladu o nadobudnutí vlastníckeho práva k vozidlu s osvedčeným podpisom osoby, na ktorú sa držba vozidla previedla.

Povinnosť predloženia písomného plnomocenstva alebo dokladu o nadobudnutí vlastníckeho práva k vozidlu s osvedčeným podpisom neplatí, ak:

  1. je kupujúci vozidla (nový držiteľ) osobne prítomný na polícii,
  2. sa vozidlo prevádza na osobu blízku držiteľovi vozidla (príbuzný v priamom rade – ide o rodiča, potomka, súrodenca, manžela alebo manželku žiadateľa) alebo
  3. ak osoba, na ktorú sa držba vozidla previedla, zaslala polícii plnomocenstvo prostredníctvom elektronickej služby zavedenej na tento účel.

Papierové žiadosti o prihlásenie vozidla do evidencie vozidiel alebo o vykonanie zmeny v evidencii vozidiel sa od 1. 8. 2019 už nepredkladajú.

Pristavenie vozidla ku kontrole nie je potrebné. Správny poplatok sa platí až pri prihlasovaní vozidla z iného okresu, odhlásenie vozidla je bez poplatku. V tomto prípade ostávajú na vozidle pripevnené tabuľky s evidenčným číslom.

Od 20. 5. 2018 sa nepredkladá osvedčenie o evidencii časť I (polykarbonátové OE I) pri oznámení zmeny držby vozidla (odhlásení vozidla), ak nový držiteľ (kupujúci) nie je osobne prítomný pri evidenčnom úkone.

Pôvodné povinné zmluvné poistenie zodpovednosti zaniká okamihom zápisu prevodu držby vozidla na inú osobu (na kupujúceho) v evidencii vozidiel – to znamená, že sa stáva neplatným. Pri prevodoch držby vozidiel má povinnosť uzavrieť novú poistnú zmluvu osoba, na ktorú sa držba motorového vozidla previedla. Nový držiteľ/vlastník vozidla (kupujúci) je povinný sa preukázať platným potvrdením o poistení zodpovednosti alebo predbežným poistením zodpovednosti.

V prípade odhlásenia vozidla do iného okresu je možné poistenie vozidla preukázať nielen poistkou pôvodného majiteľa, ale aj nového majiteľa vozidla, ale pre použitie vozidla v cestnej premávke platí predchádzajúci od­sek.

Prihlásenie vozidla

Nový držiteľ vozidla/kupujúci je povinný si do 30 dní od dňa vykonania prevodu držby – odhlásenia z pôvodného držiteľa – prihlásiť vozidlo na príslušnom pracovisku evidencie vozidiel podľa trvalého bydliska držiteľa vozidla.

Od 1. 12. 2019 už nie je potrebné pristaviť vozidlo na kontrolu.

Papierové žiadosti o prihlásenie vozidla do evidencie vozidiel alebo o vykonanie zmeny v evidencii vozidiel sa od 1. 8. 2019 už nepredkladajú.

Pri prihlásení vozidla z iného okresu je držiteľ vozidla povinný preukázať svoju totožnosť a predložiť:

  • osvedčenie o evidencii časť II so zápisom odhlásenia alebo pôvodne vydané osvedčenie o evidencii, alebo technický preukaz vozidla so zápisom odhlásenia a osvedčenie o evidencii vozidla,
  • pôvodné tabuľky s evidenčným číslom,
  • čipovú kartu osvedčenie o evidencii časť I, ak bolo vydané,
  • platné potvrdenie o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla,
  • splnomocnenie, ak je držiteľ alebo vlastník vozidla zastupovaný, s úradne overeným podpisom splnomocniteľa,
  • ak vozidlo nebolo prihlásené ani do 30 dní, aj odborný posudok o kontrole originality vozidla nie starší ako 15 dní, s výsledkom „spôsobilé“,
  • správny poplatok podľa výkonu vozidla a dátumu prvej evidencie + 33 eur za štandardné 2 ks plechových TEČ, vozidlá iba s jednou TEČ 1 × 16,50 eura,
  • pri presťahovaní pôvodného držiteľa sa správny poplatok za prevod držby neplatí; platí sa len poplatok 33 eur za 2 ks TEČ alebo 16,50 eura za 1 ks TEČ,

Možné je požiadať o tzv. urýchlené vydanie čipovej karty osvedčenia o evidencii časť I do dvoch pracovných dní. V takomto prípade je potrebné uhradiť poplatok vo výške 30 eur.

Pôvodné povinné zmluvné poistenie zodpovednosti zaniká okamihom zápisu prevodu držby vozidla na inú osobu (na kupujúceho) v evidencii vozidiel – to znamená, že sa stáva neplatným. Pri prevodoch držby vozidiel má povinnosť uzavrieť novú poistnú zmluvu osoba, na ktorú sa držba motorového vozidla previedla. Nový držiteľ/vlastník vozidla (kupujúci) je povinný sa na žiadosť orgánu evidencie vozidiel preukázať platným potvrdením o poistení zodpovednosti alebo predbežným poistením zodpovednosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prihlásenie auta