Stovky eur každý mesiac na odvody? Toto za ne dostanete!

Výplatný termín je snáď najobľúbenejším dňom v mesiaci, keď na účet príde istá suma peňazí. Napadne vám pozrieť si svoju výplatnú pásku? Viete, čo obsahuje? Tušíte, koľko peňazí vám zhltnú odvody, ktoré musí všetkým zamestnancom, ktorí pracujú na zmluvu, zamestnávateľ strhávať zo mzdy?

17.06.2022 07:00
robotník, stavebník, živnostník, strecha, klampiar Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Od hrubej mzdy sa odvíja výška dávok od štátu v čase práceneschopnosti či nezamestnanosti. Výplatná páska je oficiálne potvrdenie zamestnávateľa, v ktorom zamestnancovi reportuje kompletnú históriu a podrobné údaje o jeho mzde. „Povinnosť vydať zamestnancovi takýto doklad vychádza zo Zákonníka práce a legislatíva súčasne stanovuje minimálne položky, ktoré musí obsahovať. Presná forma však nie je daná a závisí najmä od informačného systému, ktorý zamestnávateľ využíva. Preto sa môžu jednotlivé položky na výplatných páskach odlišovať,“ vysvetľuje Jana Drotárová, odborníčka na osobné financie z Partners Group. Doklad tak obsahuje informácie o zrážkach zo mzdy, ako sú odvody do poisťovní a fondov, alebo preddavky na daň zo závislej činnosti a iné. Informuje nás aj o odpracovaných dňoch, čerpanej dovolenke a jej zostatku, názve zdravotnej poisťovne, v ktorej sme poistení, či o uplatňovaní, respektíve neuplatňovaní nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.

Odvody musí zamestnávateľ platiť aj za dohodárov. Ak však na dohodu pracuje študent alebo dôchodca, môže si uplatniť takzvanú odvodovú úľavu. Potom neplatí z jednej vybranej dohody odvody až do príjmu 200 eur. Pokiaľ ide o živnostníkov, tí si platenie odvodov musia sledovať sami.

žena, počítač Čítajte viac Sociálna poisťovňa: Odvody, odpracované roky... Údaje o sebe nájdete aj v mobile

Na základe toho, kto a aké odvody platí, môže získať aj dávky. Dostane ich však len vtedy, ak splní podmienky na ich vyplatenie, pričom každá má stanovené iné podmienky. V zásade platí, že čím vyššie odvody poistenec platí, na tým vyššie dávky má následne nárok. „Ale tvrdenie, že ľudia si odvodmi na dávky sporia, nie je úplne presné. Sociálne poistenie je postavené na solidárnom princípe. Znamená to, že odvody sa využívajú v prospech všetkých, nie individuálne,“ vysvetlila Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne. „Poistné sa neukladá poistencovi na „jeho účet“, ale je súčasťou jednotlivých fondov sociálneho poistenia. Z nich sa vyplácajú dávky pre poistencov, ktorí to potrebujú a spĺňajú zákonné podmienky na ich priznanie,“ uviedla.

Konkrétne podmienky pri priznávaní dávky určuje zákon o sociálnom poistení. Nárok poistenca na dávky závisí od toho, na aké druhy poistenia si odvádza poistné, a teda od toho, či je v postavení zamestnanca, alebo či je živnostníkom, ktorý napríklad nemá nárok na úrazové dávky ani na dávku v nezamestnanosti alebo má dobrovoľné poistenie. Pri dobrovoľnom poistení je dôležité aj to, aký balík dobrovoľného poistenia si občan vybral a na aký druh poistného odvádza poistné. A zároveň platí, že zamestnanec, SZČO či dobrovoľne poistená osoba musí vo svojej kategórii splniť všetky podmienky na priznanie tej-ktorej dávky, pričom podmienky nároku sú pre jednotlivé kategórie dávok mierne odlišné.

tehotná žena, tehotenstvo, materské, materská Čítajte viac Mamičky, ktoré poberajú tehotenské, už nemusia predkladať doklad o skončení tehotenstva

Z nemocenského poistenia môžu poistenci získať predovšetkým nemocenské, ošetrovné, ale aj materské. Podmienkou na priznanie nemocenskej dávky je, že je poistenec práceneschopný. Nemocenská dávka počas prvých troch dní predstavuje 25 % vymeriavacieho základu a od štvrtého dňa dosahuje 55 %. Zamestnanci počas prvých desiatich dní dostávajú náhradu mzdy od svojho zamestnávateľa a od 11. dňa im peniaze vypláca Sociálna poisťovňa.

Materské dosahuje 75 percent vymeriavacieho základu. Žena na materskej by tak mala dostávať materské približne v rovnakej výške, aká bola jej doterajšia čistá mzda. Okrem matiek môžu materské získať aj otcovia. Potom, ako si matka vyčerpá materské, môže na materskú dovolenku nastúpiť otec. Urobiť tak môže najneskôr do troch rokov dieťaťa.

Základnou podmienkou na získanie dávky v nezamestnanosti je, že bol žiadateľ v posledných štyroch rokoch aspoň dva roky poistený v nezamestnanosti. Kým zamestnanci sú poistení automaticky, živnostníci nemusia toto poistenie platiť. Ak chcú dávku získať, musia sa poistiť dobrovoľne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #dane a odvody