Testament môžete napísať vlastnou rukou, nemusíte mať ani svedka

Závet napísaný na papieri vlastným písmom? Áno, aj tak môže vyzerať posledná vôľa. Nezáleží na to, či je závet napísaný vlastnou rukou alebo na počítači, vyžaduje sa vlastnoručný podpis a dátum. Ak budú chýbať, listinu možno vyhlásiť za neplatnú.

23.06.2022 08:00
dôchodca, závet Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Na platnosť závetu má vplyv dátum a podpis, ak v listine nie sú uvedené deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, tak je závet neplatný.
  • Vlastnoručne vytvorený závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný. V takomto prípade ale nie je potrebné mať závet podpísaný svedkami.
  • Závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, musí vlastnou rukou podpísať a pred dvoma svedkami súčasne prítomnými výslovne prejaviť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet podpísať.
  • Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Ak tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.
  • Neplatný je aj závet, ktorý napísala osoba súdom pozbavená spôsobilosti na právne úkony.
  • Ak závet napísala osoba, ktorá v tom čase trpela duševnou poruchou, ktorá by mohla znamenať obmedzenie spôsobilosti na právne úkony (nedostatok spôsobilosti na právne úkony), spôsobuje to neplatnosť závetu.
Video
Na otázky o testamente odpovedá advokátka Jana Alušíková z právnickej kancelárie MPH - publikované 25. septembra 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závet