Pokračovanie článku: Ako sa rozdelí dedičstvo v závete? So svojím majetkom si môžete robiť, čo chcete!

Príklad č. 2:

  • Poručiteľka v závete zanechala dvom potomkom finančný obnos pre každého vo výške 5 000 eur, pred časom každej z dcér darovala majetok vo výške približne 15 000 eur. Dom, v ktorom bývala, a chatu zdedil jej súčasný manžel, ide o majetok v hodnote asi 150 000 eur. Majú dcéry nárok na byt a chatu?
  • Občiansky zákonník stanovuje, že pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovanie. Pri dedení zo závetu sa však toto započítanie nerobí automaticky. Urobí sa len vtedy, ak na to dal poručiteľ príkaz, alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 Občianskeho zákonníka (teda neopomenuteľnému dedičovi) neodôvodnene zvýhodnený.
  • Ak každej dcére matka zanechala závetom len 5 000 eur, môžu dcéry závet napadnúť pre neplatnosť z dôvodu, že sa im nedostalo toľko, koľko by sa im malo dostať pri dedení zo zákona (teda aspoň jedna polovica dedičského podielu zo zákona).
  • Ak by dcéry závet napadli a súd by vyhlásil závet matky v tejto časti za neplatný, mohli by zdediť väčší majetok. Polovicu majetku by ale určite nezdedili, pretože byt aj chata boli určite v podielovom spoluvlastníctve matky a jej manžela. Teda predmetom dedenia bude len matkina polovica domu a chaty. Matka zanechala dve dcéry a manžela, zo zákona patrí každému z dedičov po tretine z dedičstva, teda po 1/6-ine z bytu a chaty by mala zdediť každá zo sestier a manžel matky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet #testament #dedičia