Evidencia nezamestnaných? Prihlásiť sa môžete dobrovoľne, nie povinne

Zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie po ukončení strednej či vysokej školy je dobrovoľné, teda nie povinné. Je tu teda len možnosť stať sa evidovaným uchádzačom o zamestnanie.

28.06.2022 10:00
absolventi, študenti, mladí ľudia, uchádzači o... Foto:
Ilustračné foto.
debata

U absolventov vysokých škôl sa za ukončenie sústavnej prípravy na povolanie považuje deň vykonania štátnej záverečnej skúšky. Ak si absolvent vysokej školy podá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do siedmich kalendárnych dní od vykonania štátnej skúšky, úrad ho zaradí do evidencie odo dňa nasledujúceho po vykonaní skúšky. Ak to však nestihne v tejto lehote, úrad zaradí do evidencie uchádzačov o zamestnanie absolventa odo dňa osobného podania žiadosti.

Sústavná príprava občana na povolanie začína u študentov vysokých škôl dňom zápisu na vysokú školu. V prípade, ak si absolvent I./II. stupňa vysokej školy podá žiadosť o zaradenie do evidencie nezamestnaných po vykonaní štátnej záverečnej skúšky, úrad zaradí takéhoto občana do evidencie, pričom neprihliada na skutočnosť, či má, alebo nemá podanú žiadosť, resp. prihlášku na vysokoškolské štúdium II./III. stupňa vysokej školy.

Po prijatí na vysokoškolské štúdium II./III. stupňa je uchádzač o zamestnanie povinný predložiť úradu rozhodnutie o danej skutočnosti a potvrdenie o zápise na štúdium. Následne úrad vyradí uchádzača o zamestnanie z evidencie uchádzačov o zamestnanie dňom zápisu na vysokú školu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #Úrad práce