Pokračovanie článku: Absolventi, pozor. Zdravotné poistenie je povinné

Otázky a odpovede: Študenti, zistite si, ako ste na tom so zdravotným poistením

Pre stredoškolákov

Ukončil som strednú školu a po prázdninách budem pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Aké mám oznamovacie povinnosti?

Za absolventov strednej školy platí štát poistné najdlhšie do skončenia letných prázdnin, teda do 31. augusta. Ak pokračuje v štúdiu na vysokej škole, zostáva aj naďalej poistencom štátu, t. j. nevzniká mu žiadna povinnosť vo vzťahu k zdravotnej poisťovni.

Aké mám povinnosti, ak po ukončení strednej školy nebudem pokračovať v štúdiu na vysokej škole?

Ak absolvent strednej školy nepokračuje v štúdiu na vysokej škole, nezamestná sa alebo nezačne podnikať, môže sa prihlásiť na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. V takom prípade platí za neho zdravotné poistenie štát. Ak tak neurobí a neodíde ani do zahraničia (kde bude zdravotne poistený), musí sa najneskôr do 8. októbra prihlásiť vo svojej zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ zdravotného poistenia a poistné si začne hradiť sám.

Zmaturoval som, podal som si prihlášku na vysokú školu, ale ešte neviem, či budem prijatý. Mám si zatiaľ platiť poistné sám?

Poistencami štátu sú absolventi stredných škôl do 31. augusta. Poistné si teda v tomto období nemusíte platiť sám.

Po maturite ma neprijali na vysokú školu. Rozhodol som sa preto, že si založím živnosť. Mám povinnosť oznámiť to zdravotnej poisťovni?

Ak si založíte živnosť, vznik oprávnenia oznámi poisťovni živnostenský úrad. Ak budete vykonávať iný druh samostatne zárobkovej činnosti (napr. finančný poradca, daňový poradca, lekár, veterinár, advokát, notár, znalec, tlmočník, autor), treba to oznámiť zdravotnej poisťovni najneskôr do ôsmich dní.

Ukončil som strednú školu a pokračujem v nadstavbovom alebo pomaturitnom štúdiu, je súvisle za mňa platiteľom poistného štát?

V tomto prípade najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku zostávate poistencom štátu za predpokladu, že sa po ukončení štúdia na strednej škole nezamestnáte alebo nezačnete podnikať.

Nezložil som maturitnú skúšku a opravný termín mám v septembri. Ako to bude s mojím poistením? Dokedy ho bude za mňa platiť štát?

Ak ste maturitnú skúšku nevykonali v určenom termíne a bola vám povolená opravná skúška, poistné bude za vás platiť štát do konca školského roka (31. augusta), v ktorom malo byť štúdium ukončené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zdravotné poistenie