Pokračovanie článku: Absolventi, pozor. Zdravotné poistenie je povinné

Pre vysokoškolákov

Odkedy začína platiť za študenta poistné štát, ak sa zápis na vysokú školu uskutoční ešte pred začatím akademického roka?

Poistencom štátu sa stávate dňom zápisu na vysokú školu. Ak bezprostredne po skončení štúdia na strednej škole pokračujete v štúdiu na vysokej škole, štát je platiteľom poistného aj počas letných prázdnin do zápisu na vysokú školu.

Ukončil som prvý stupeň vysokoškolského štúdia a po prázdninách pokračujem v štúdiu na druhom stupni. Počas prázdnin bude za mňa poistné platiť štát?

Ak do dovŕšenia 26 rokov veku po skončení 1. stupňa (Bc.) pokračujete vo vysokoškolskom štúdiu, štát za vás zaplatí poistné aj počas prázdnin až do zápisu na 2. stupeň štúdia. Od dovŕšenia 26 rokov veku do dovŕšenia 30 rokov veku to platí iba vtedy, ak ide o denné štúdium. Na absolventov vysokoškolského štúdia 2. stupňa (napr. Mgr., Ing.), ktorí v tom istom roku začnú doktorandské štúdium, sa uvedené vzťahuje iba pri dennej forme doktorandského štúdia.

Ukončil som vysokú školu, dokedy som považovaný za študenta?

Status študenta strácate v deň, ktorý nasleduje po dni vykonania štátnej záverečnej skúšky. Nie teda až po promócii, keď si prevezmete diplom.

Je potrebné zdokladovať štúdium každý rok (prechod z jedného ročníka do druhého)?

Potvrdenie o návšteve školy nie je potrebné predkladať každý rok, ak študujete bez prerušenia na vysokej škole na Slovensku. Túto informáciu oznamuje elektronicky zdravotnej poisťovni Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Neurobil som štátnu záverečnú skúšku (Bc.) a rozhodol som sa opäť si podať prihlášku na vysokú školu. Aké sú moje povinnosti, bude za mňa platiť poistné štát aj v medziobdobí?

V tomto prípade hovoríme o skončení štúdia vylúčením zo štúdia na vysokej škole pre nesplnenie požiadaviek, ktoré vyplývajú zo študijného programu a študijného poriadku vysokej školy. Dňom vylúčenia zo štúdia na vysokej škole strácate status študenta, a teda prestávate byť poistencom štátu. Zo zákona vám vyplýva oznamovacia povinnosť nahlásiť do ôsmich dní zdravotnej poisťovni zmenu platiteľa poistného.

Ukončil som vysokoškolské štúdium 2. stupňa a opäť idem študovať na inú vysokú školu. Je platiteľom poistného za mňa štát?

V prípade, že ste už získali akademický titul pre vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, neplatí za vás poistné štát.

Nezložil som v riadnom termíne štátnu záverečnú skúšku (Mgr.) a čaká ma opravná. Dokedy som považovaný za poistenca štátu?

Poistencom štátu ste do 31. augusta príslušného kalendárneho roka. Do tohto termínu si teda poistné nemusíte platiť. Ak do 31. augusta úspešne absolvujete štátnu záverečnú skúšku, prestanete byť študentom v deň nasledujúci po dni vykonania štátnej záverečnej skúšky. Ak do 31. augusta neabsolvujete úspešne opravnú štátnu záverečnú skúšku, tak dňom 31. augusta strácate status študenta.

Prerušujem vysokoškolské štúdium zo zdravotných dôvodov. Aké doklady mám predložiť, aby som bol považovaný za poistenca štátu?

Za nezaopatrené dieťa sa považuje aj osoba po skončení povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 26 rokov veku, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav nie je schopná sa sústavne pripravovať na povolanie, alebo je neschopná pracovať. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je choroba a stav, ktoré podľa poznatkov lekárskej vedy majú trvať alebo trvajú dlhšie ako jeden rok a ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť. V tomto prípade je potrebné doručiť zdravotnej poisťovni potvrdenie školy o prerušení štúdia zo zdravotných dôvodov.

Zdroj: všzp.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zdravotné poistenie