Ako podať daňové priznanie? Čo treba zahrnúť do príjmu

Daňové priznanie k dani z príjmov za minulý rok, teda za zdaňovacie obdobie 2021 je povinný podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2021 presiahli sumu 2 255,72 eura.

27.06.2022 10:00
daňové priznanie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Do týchto príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak ide o daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou (daňovníka, ktorý má na území SR trvalý pobyt, bydlisko, alebo ktorý sa na území SR zdržuje viac ako 183 dní v kalendárnom ro­ku).

Ak ste dosiahli v príslušnom zdaňovacom období iba príjmy zo závislej činnosti na území Slovenska a požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, nie ste povinný podať daňové priznanie. Daňové priznanie nie je povinný podať aj daňovník, ktorý má len príjmy, ktoré poberá od zahraničného zastupiteľského úradu na území SR a je daňovníkom, ktorý požíva výhody a imunity podľa medzinárodného práva, alebo má príjmy zo závislej činnosti plynúce zamestnancom EÚ alebo jej orgánov, ktoré boli preukázateľne zdanené v prospech všeobecného rozpočtu EÚ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #príjmy #daňové priznanie #zdaniteľné príjmy