Pokračovanie článku: Kto a kedy porušuje zákonné predkupné právo?

Ako sa uvádza do zmluvy predkupné právo:

  • Zriadenie predkupného práva: Zmluvné strany sa dohodli, že kupujúci ako povinný z predkupného práva zriaďuje predkupné právo v prospech predávajúceho ako oprávneného z predkupného práva na nehnuteľnosť, ktorá je predmetom tejto zmluvy. Predkupné právo sa uzatvára napríklad na dobu 15 rokov od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia príslušného okresného úradu, katastrálneho odboru, o povolení vkladu predmetného práva k predmetu kúpy.
  • Vymedzenie predkupného práva: toto predkupné právo dojednávajú zmluvné strany ako vecné právo, ktoré pôsobí aj voči právnym nástupcom zmluvných strán.
  • Dohoda zmluvných strán: Zmluvné strany sa dohodli, že v prípade, ak kupujúci bude chcieť previesť vlastníctvo k predmetu kúpy v dobe 15 rokov, je povinný ponúknuť predmetnú nehnuteľnosť osobe oprávnenej z predkupného práva za cenu siahajúcu najviac do výšky sumy, za ktorú nehnuteľnosť nadobudol od oprávneného z predkupného prá­va.
  • Podoba ponuky: Ponuka povinného oprávnenému z predkupného práva musí byť písomná a musia byť v nej uvedené všetky podmienky prevodu vlastníckeho práva.
  • Povinnosť oprávneného: Oprávnený z predkupného práva je povinný sa vyjadriť sa k ponuke viažucej sa k predkupnému právu a oznámiť svoje stanovisko do lehoty dvoch mesiacov od doručenia písomnej ponuky.
  • Porušenie zmluvy: Za porušenie predkupného práva sa bude považovať absencia písomnej ponuky na prevod vlastníctva, prevodu podielu na tretiu osobu pred uplynutím lehoty na uplatnenie predkupného práva, prevod podielu na tretiu osobu za podmienok výhodnejších oproti ponuke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda #zmluva #predkupné právo #zmluvné strany