Pokračovanie článku: Preplatok za lieky vám už poisťovne nevrátia. „Odrátajú" vám ho už v lekárni

  • Prezident SLeK Ondrej Sukeľ dodal, že doplatky za lieky nebude možné odpustiť každému dôchodcovi. „U vyššie spomenutých kategórií pacientov sa bude posudzovať aj výška ich príjmov. Nebudú nám to však musieť dokladovať, pretože informáciu o nároku oznámi lekárnikovi pri výdaji lieku automaticky zdravotná poisťovňa. Zoznam pacientov s nárokom na odpustenie doplatkov sú poisťovne povinné aktualizovať najmenej jedenkrát mesačne.“
  • Do posudzovaných príjmov sa započítava jednak príslušný dôchodok, ako aj ďalšie príjmy, či už zo zamestnania, alebo podnikateľskej činnosti. V roku 2020 bola priemerná mesačná mzda 1 133 eura, takže nulové doplatky sa budú týkať dôchodcov s príjmom nižším ako 2 039,40 eura za štvrťrok. Ostatní dôchodcovia budú naďalej využívať limit spoluúčasti tak, ako doposiaľ.
  • „Limit spoluúčasti je maximálna suma doplatkov, ktorú môžu zaplatiť konkrétne skupiny poistencov za štvrťrok. Všetko, čo zaplatia navyše, im vráti ich zdravotná poisťovňa na účet. Napríklad pre dôchodcov s príjmom vyšším ako 679,80 eura je to 30 eur a pre penzistov s príjmom nižším ako 680 eur mesačne je to takisto 0 eur,“ vysvetlil Ondrej Sukeľ.
  • "Odpustenie doplatku“ sa týka iba liekov, ktoré sú aspoň čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou. Lieky plne hradené pacientom si pacient naďalej hradí sám. Taktiež sa nezmenil princíp, podľa ktorého sa pre „odpustenie“ doplatku berie do úvahy aj to, či daný liek má alebo nemá lacnejšiu alternatívu. Ak liek s rovnakým zložením vyrábajú viacerí výrobcovia, započíta sa výška doplatku najlacnejšieho z nich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #preplatok za lieky