Pomoc rodinám? Koniec behania po úradoch, vyššie prídavky aj daňový bonus

Vyššie rodinné prídavky, ale aj daňový bonus na dieťa či menej byrokracie pre rodičov. Rodiny s deťmi podporuje štát dávkami, ktoré vyplácajú úrady práce. Tieto majú prispieť rodičom na výdavky spojené s narodením dieťaťa alebo viacerých detí súčasne a pomôcť im so zabezpečením starostlivosti o nezaopatrené deti, ich výchovu a výživu. Pri ich poskytovaní sa nesleduje príjem rodiny, a preto sa ani príjem rodiny nezisťuje.

08.08.2022 08:00
dieťa, batoľa, dojča, bábätko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rodičia, ktorým sa práve narodilo dieťa, už nemusia obehávať úrady a lekárov, aby získali rodný list či príspevok pri narodení dieťaťa. Štát celú administratívu vybaví za nich. „Veľká antibyrokratická revolúcia, v rámci ktorej rušíme až 21 výpisov a potvrdení, vstúpila do ďalšej prelomovej fázy. Nielenže rušíme papierové potvrdenia, s ktorými ľudia už nemusia behať po úradoch. Prvou, a zároveň najkomplexnejšou zmenou, je životná situácia – narodenie dieťaťa,“ vyhlásila podpredsedníčka vlády a ministerka informatizácie Veronika Remišová.

Donedávna čakal rodičov, ktorým sa narodilo dieťa, maratón vybavovačiek na úradoch, od matriky až po lekárov, a vyplňovanie desiatok strán tlačív. Rodičia museli hlásiť meno dieťaťa priamo na matričnom úrade, rodič musel prihlásiť dieťa do zdravotnej poisťovne, potom ísť k pediatrovi a gynekológovi a nakoniec ešte na úrad práce so žiadosťou o vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa. „Rodičov po narodení bábätka čakal náročný administratívny kolotoč. S tým je koniec. Aby rodičia dali svojmu dieťaťu meno, už nemusia hneď bežať na matriku. Po novom môžu rodičia dohodu o mene vybaviť hneď priamo v pôrodnici, kde ju obaja podpíšu. Rodný list potom matrika odošle na adresu mamičky. Od 1. augusta už ani nebude potrebné prihlasovať dieťa do zdravotnej poisťovne, lebo automaticky dostane zdravotnú poisťovňu matky. A na jej účet príde aj príspevok pri narodení dieťaťa,“ ozrejmila Remišová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodinné prídavky #daňový bonus na dieťa #pomoc rodinám