Pokračovanie článku: Rodičia dostanú od januára viac peňazí. Kedy sa viac oplatí príspevok na starostlivosť ako rodičovský príspevok?

Na choré dieťa môžete čerpať ošetrovné aj dlhodobé ošetrovné

Ošetrovné: nárok naň má matka či otec, ak ide o zamestnanca, povinne nemocensky poistenú či dobrovoľne nemocensky poistenú osobu či človeka v ochrannej lehote zo Sociálnej poisťovne

  • výška dávky: 55 percent hrubého príjmu, maximálne 573,70 eura
  • poskytovanie: najviac 14 dní, navyše, ak sa stará o viac detí len raz a v tom istom prípade len jednému poistencovi

Dlhodobé ošetrovné

Sociálna poisťovňa priznáva a vypláca aj tzv. dlhodobé ošetrovné. Získať ho môžu nemocensky poistené osoby, ktoré doma ošetrujú blízku osobu pre potrebu poskytovania domácej alebo paliatívnej starostlivosti a splnia aj ostatné zákonné podmienky na priznanie a výplatu dávky.

Takíto poistenci majú nárok na ošetrovné vo výške 55 percent z hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby až počas 90 dní. Pri starostlivosti o blízkeho príbuzného sa môže vystriedať viac poistencov (spravidla po 30 dňoch) – dávka sa v takom prípade vyplatí v úhrne všetkým najviac za 90 dní.

Dávka je určená poistencom, ktorí sa budú starať o chorého blízkeho príbuzného po ukončení jeho minimálne 5-dňovej hospitalizácie alebo blízkeho príbuzného, ktorý je umierajúcim paliatívnym pacientom, resp. pacientom v terminálnom štádiu ochorenia. Potrebu osobnej starostlivosti bude potvrdzovať príslušný lekár.

Nový druh nemocenskej dávky tak má poistencovi, ktorý sa stará o blízkeho príbuzného, pokryť stratu príjmu počas tejto starostlivosti. Za blízkeho príbuzného sa budú považovať príbuzní v priamom rade (napr. rodičia a deti, starí rodičia a vnúčatá), súrodenci, manželia a rodičia manželov.

  • Výška dávky: maximálna výška

1 229,30 eura (pri 30-dňovom mesiaci)

1 270,30 eura (pri 31-dňovom mesiaci).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #prídavok na dieťa #pomoc rodinám