Minimálny dôchodok nie je pre všetkých. V čom je problém?

Máte blízko k penzijnému veku a obávate sa, že váš budúci dôchodok bude veľmi nízky a vy sa dostanete do stavu núdze? Pozitívnou správou je, že ak ste celý život pracovali a máte veľa odpracovaných rokov, môžete dostať penzijné minimum. Odpracované roky však ešte nie sú zárukou, že sú aj kvalifikované, a teda sa do minimálneho dôchodku rátajú.

04.11.2022 10:00
dôchodcovia, dôchodok druhý pilier, úspory, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na penzijné minimum majú nárok iba ľudia, ktorí splnia podmienky. Na sumu penzijného minima sa pritom zvyšujú starobné, predčasné aj invalidné penzie vypočítané v nižších sumách.

Podľa Zuzany Dvorákovej zo Sociálnej poisťovne podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku.

„Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, dôchodky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II.¤piliera,“ konštatovala.

kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte aj Aký 14. dôchodok dostanete v decembri? Vypočítajte si ho pomocou kalkulačky

Kvalifikovaným obdobím je pritom celé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred 1.januárom 1993 a od 1.januára 1993 sa započítajú iba tie roky, v ktorých dosiahol osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241. Táto hodnota znamená, že mal v danom roku príjem minimálne na úrovni 24,1 % z priemernej mzdy platnej v tom roku, teda približne na úrovni životného minima.

O tento druh penzie senior nemusí žiadať, Sociálna poisťovňa mu ho prizná automaticky. Ak napríklad do penzie odchádza človek, ktorý odpracoval 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, a jeho budúca penzia by mala byť napríklad v sume 245 eur, Sociálna poisťovňa prehodnotí jeho nárok na minimálny dôchodok.

Ak spĺňa všetky podmienky, automaticky zvýši jeho starobný dôchodok na sumu minimálneho. Ten je za 30 rokov v sume 334,30 eura mesačne.

Sumy minimálnej penzie sa zvyšovali vždy v januári, aj keď inak ako ostatné dôchodky. Jej sumy sú však nateraz zmrazené. Bývalá vláda totiž sumy skokovito zvýšila, súčasná vláda však sumy minimálneho dôchodku zmrazila a „rozmrazí“ ich až vtedy, ak 136 percent sumy životného minima bude vyššie ako najnižší minimálny dôchodok, teda vyššie ako 334,30 eura.

šťastná dôchodkyňa Čítajte aj Ruší sa dôchodkový strop, do penzie pôjdeme opäť neskôr. Koho sa zmena dotkne?

A keďže suma životného minima je až do konca júna budúceho roka v sume 234,42 eura, 136 percent z tejto sumy je 318,81. A tak sumy penzijného minima od januára budúceho roka neporastú.

„Rozmrazenie“ by malo prísť od januára 2024, pretože je tu predpoklad, že pri vysokej inflácii narastie od júla budúceho roka aj suma životného minima, a s ním narastú aj sumy minimálnych dôchodkov.

Pokiaľ ale ide o pravidelnú januárovú valorizáciu penzií, minimálne dôchodky sa zvyšujú inak. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok, ktorý dôchodcovi zvýšila na úroveň minimálneho už pri jeho priznávaní.

Po valorizácii vypláca seniorovi ten dôchodok, ktorý je pre neho výhodnejší. Ak je pôvodný dôchodok dôchodcu aj po valorizácii stále nižší ako minimálny, naďalej dostáva minimálnu penziu. Naopak, pôvodný valorizovaný dôchodok začne Sociálna poisťovňa vyplácať penzistovi v prípade, ak je po valorizácií vyšší ako minimálny.

Dôchodky, seniori, penzia Čítajte aj Penzie priznané na budúci rok budú nižšie. Aký je dôvod?

Je viac ako pravdepodobné, že po budúcoročnej valorizácii bude viac penzistov dostávať svoj pôvodný dôchodok zvýšený o valorizáciu. Penzie totiž od januára porastú o 11,8 %.

Napríklad ak dôchodcovi vypočítali penziu 330 eur a mal nárok na minimálny dôchodok za 30 kvalifikovaných rokov, teda ak dostáva v súčasnosti 334,30, od januára by sa jeho dôchodok mal zvýšiť na 369 eur, a teda by jeho nárok na minimálnu penziu zanikol.

Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienku minimálne tridsať kvalifikovaných rokov a Sociálna poisťovňa im vypočíta penziu nižšiu, ako je suma životného minima, teda nižšiu ako 234,42 eura, budú musieť naďalej žiadať na úrade práce o dávku v hmotnej núdzi.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzijný vek