Používate elektronický občiansky preukaz? Do konca decembra si ho treba vymeniť

Každý, kto aktívne využíva elektronický občiansky preukaz , by sa mal poponáhľať a požiadať o nový doklad, najmä ak potrebuje dokumenty podpisovať elektronickým podpisom. Platnosť certifikátu pre vydávanie e-podpisu totiž skončila ešte v júni a používať vydané certifikáty je možné len do 31. decembra tohto roka.

08.11.2022 06:00
dokumenty úrady cotrebanahlasit Foto:
Ilustračné foto.
debata

Koniec platnosti certifikátov sa týka len držiteľov občianskych preukazov vydaných do 20. júna 2021. Nijako však neovplyvňuje ostatné digitálne funkcie dokladu – naďalej je možné prihlasovať sa ním do elektronickej schránky a používať e-služby, ktoré nevyžadujú elektronické podpisovanie. Ak patríte medzi používateľov elektronického podpisu, ktorí v rámci svojej profesie potrebujú na dennej báze podpisovať všetky úkony, je vhodné požiadať o nový občiansky preukaz.

O doklad možno žiadať len osobne

O doklad nie je možné požiadať elektronickou cestou, keďže výmena občianskeho preukazu z dôvodu neplatných certifikátov nie je uzákonená. Elektronicky sa dá požiadať o tento doklad len pri zmene trvalého pobytu alebo pri skončení časovej platnosti občianskeho a to za predpokladu, že podoba tváre a podpis žiadateľa nie sú v informačných systémoch evidované dlhšie ako päť rokov.

Od októbra 2022 platí novela zákona o správnych poplatkoch, na základe ktorej vám nový doklad z dôvodu neplatnosti certifikátov vydá ministerstvo vnútra bez správneho poplatku. Ak však podpisujete len niektoré úkony, občiansky preukaz nebude potrebné meniť. Rezort informatizácie pripravil návrh vyhlášky o uznaných spôsoboch autorizácie, ktorá to umožní aj dokladmi vydanými do 20. júna 2021. Podrobnosti budú zverejňované na Ústrednom portáli verejnej správy.

Občiansky preukaz s biometriou

Ministerstvo vnútra odporúča vyčkať na nový občiansky preukaz s biometriou. „V príprave na vydávanie biometrických bezkontaktných občianskych preukazov sme natoľko pokročili, že sme schopní začať tento najmodernejší typ dokladu vydávať v prípade schválenia legislatívneho návrhu už v decembri," povedal minister vnútra Roman Mikulec. Ide o nový typ eID karty, ktorý okrem biometrickej podoby tváre a odtlačkov prstov bude mať bezkontaktný čip.

Navyše je tu aj praktický dôvod, prečo aj pri končiacej platnostii certifikátov, ak je to možné, radšej vyčkať na biometrický občiansky preukaz. Faktom je, že v súčasnosti vydávané doklady majú platnosť kratšiu ako štandardných 10 rokov. Dôvodom je skutočnosť, že do augusta 2031 v zmysle európskeho práva musí každý občan disponovať biometrickým občianskym. Všetky aktuálne vydávané preukazy sú preto platné len do 3. augusta 2031.

Ministerstvo vnútra cez aplikáciu eID klient upozorňuje používateľov elektronických občianskych preukazov, že najneskôr v posledný deň tohto roka im budú zrušené platné kvalifikované certifikáty pre elektronický podpis. Rezort tak pokračuje v informovaní o potrebe výmeny občianskych preukazov pre minimálne 30 000 ľudí na Slovensku, ktorí aktívne využívajú na svojom občianskom preukaze elektronický podpis.

debata chyba
Viac na túto tému: #občiansky preukaz #elektronický podpis #doklad totožnosti