Ste penzista a zároveň opatrovateľ? Od júla vám na účte pristane viac peňazí. Zvýšenie bude v stovkách eur

Vláda od júla budúceho roka zvýši sumu opatrovateľského príspevku pre penzistov na aspoň 75 percent výšky opatrovateľského príspevku, na ktorý majú nárok osoby v produktívnom veku. Od júla 2024 bude výška opatrovateľského príspevku pre dôchodcov rovnaká ako suma príspevku pre ľudí v produktívnom veku.

09.11.2022 14:58
seniori, opatrovanie, kŕmenie, asistencia, ŤZP Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Parlament podľa poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí) schválil pozitívne zmeny pre ľudí so zdravotným postihnutím. Ako uviedla, hlavnou zmenou bude ukončenie krátenia príspevku na opatrovanie pre poberateľov dôchodkov. Penzistom, ktorí opatrujú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, sa suma opatrovateľského príspevku už nebude krátiť na polovicu.

Vláda od júla budúceho roka zvýši sumu opatrovateľského príspevku pre penzistov na aspoň 75 percent výšky opatrovateľského príspevku, na ktorý majú nárok osoby v produktívnom veku. Od júla 2024 bude jeho výška rovnaká ako suma príspevku pre ľudí v produktívnom ve­ku.

„Konečne sa po rokoch príspevok prestane krátiť," povedala poslankyňa. Schválená legislatíva tiež umožňuje zvýšenie príspevku na opatrovanie o 100 eur mesačne, ak osoba opatruje jedno alebo viacero nezaopatrených detí s ťažkým zdravotným postihnutím.

Zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím

Novelou zákona o službách zamestnanosti sa majú zlepšiť podmienky pre zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím v chránených dielňach a chránených pracoviskách a predovšetkým upraviť fungovanie chránených dielní tak, aby boli flexibilnejšie.

Podľa Žitňanskej sa mení filozofia chránených dielní tak, aby išlo aj o prácu v teréne alebo o prácu z domu. Ďalšou novelou zákona o službách zamestnanosti sa má posilniť zamestnanosť osôb so zdravotným postihnutím. Zamestnávateľovi sa dá možnosť plniť povinnosť zamestnávať občanov so zdravotným postihnutím vo výške povinného podielu aj zadaním zákazky vhodnej na zamestnávanie občanov so zdravotným postihnutím alebo zadaním zákazky občanovi so zdravotným postihnutím, ktorý prevádzkuje alebo vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť.

Ďalšou schválenou novelou sa umožní určenie rozsahu osobnej asistencie aj vopred podľa činností uvedených v prílohe zákona, pre ktoré existuje predpoklad, že si ich fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím nemôže vykonávať sama v období po ukončení poskytovania celoročnej pobytovej sociálnej služby a počtu hodín, ktoré budú potrebné na ich vykonanie.

Starostlivosť pre ženy po pôrode

Posledným schváleným návrhom od poslankyne Žitňanskej je novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Novela zákona zavádza nárok na štyri hodiny starostlivosti hradené z verejného zdravotného poistenia. Polovica z toho je určená na čas pred pôrodom, kedy pôrodná asistentka bude pripravovať budúcu mamu na pôrod a druhá polovica na čas po pôrode, kde sa zameria napríklad na pomoc pri dojčení, celkový zdravotný stav mamy v šestonedelí, či detekovanie popôrodnej depresie. Táto starostlivosť nemá za cieľ nahradiť poradňu či lekársku starostlivosť, na ktorú bude nárok tak, ako doposiaľ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #penzista #opatrovateľský príspevok