Trápia vás konflikty v rodine, nezvládate rozvod či máte výchovné problémy? Pomôžu rodinné poradne

Rodiny trápia vzťahy, výchovné problémy, či zvládanie rozvodu, páry trápia konflikty a komunikačné problémy. Jednotlivcov sužujú najmä osobné emocionálne problémy. Vyplýva to z informácií prípadov rodinných poradní, ktoré od apríla tohto roku fungujú v piatich mestách na Slovensku.

11.11.2022 08:00
banka, banky, peniaze, poradenstvo, financie Foto:
debata

Rodinné poradne v Nových Zámkoch, Trnave, Žiline, Košiciach a v Humennom poskytli bezplatné a anonymné poradensko-psychologické služby už vyše päťsto individuálnym klientom a ich rodinám.

Odbornú pomoc v rodinných poradniach poskytujú psychológovia, sociálni pracovníci, ale aj profesionáli z radov právnikov a pedagógov. Od otvorenia prvých pobočiek v apríli tohto roku poskytli poradenstvo už viac ako päťstovke klientov pri dodržaní princípov profesijnej etiky a mlčanlivosti. Vďaka dobre nastavenej multidisciplinárnej spolupráci dokážu odborníci vhodne analyzovať problémy a potreby jednotlivých klientov a vypracovať účinný postup ich riešenia.

hendikepovaný barle barla zdravotne postihnutý Čítajte aj Parlament schválil štvoricu sociálnych zákonov. Pomôžu najmä zdravotne znevýhodneným

„V pomerne krátkom čase sme takto pomohli stovkám ľudí s rodinnými, vzťahovými, osobnými problémami. Som úprimne presvedčený, že v mnohých prípadoch sme takto odvrátili ďalšiu eskaláciu problému, a s tým súvisiace ťažké následky, ktoré mohli klientom spôsobiť. Rodinné poradne tak ukazujú, ako zásadne a úspešne rezort posilňuje preventívny rozmer svojho pôsobenia. Okrem tejto pomoci sme získali cenné skúsenosti zo života slovenských domácností, ktoré nám pomôžu ďalej a lepšie pomáhať ľuďom,“ uviedol v tejto súvislosti minister práce Milan Krajniak.

Okrem problémov v manželstve, medzi členmi rodiny a v ďalších medziľudských vzťahoch ľuďom dokážu pomôcť aj s praktickými záležitosťami ako je podanie návrhu na výživné, úpravy styku s maloletými či pomoc v bytových otázkach. Účelom poradenstva je tiež problémom predchádzať, a teda vytvoriť systém prevencie možných duševných chorôb.

mince, ľudia, peniaze Čítajte aj Boli ste vojakom či policajtom? Od júla 2023 dostanete čiastkový dôchodok zo Sociálnej poisťovne + príklady

Mestá pre rodinné poradne ministerstvo vyberalo s dôrazom na veľkosť a najmä na nedostupnosť týchto služieb. Medzi bariéry v poskytovaní poradenských služieb patrila finančná stránka, fyzická dostupnosť ako aj čakacie lehoty. Rodinné poradne môže navštíviť každý, kto cíti, že potrebuje pomôcť, o pomoc sa uchádza z vlastného rozhodnutia a odborné poradenstvo mu je nedostupné, napríklad aj z finančných dôvodov. V špecifických prípadoch (napr. pri klientovi so zdravotným znevýhodnením) môžu okrem osobného rozhovoru, komunikovať aj prostredníctvom telekomunikačných zariadení.

Okrem vytvorenia piatich pilotných rodinných poradní je súčasťou projektu aj vytvorenie štandardov pre rodinné poradenstvo a identifikácia oblastí pre zlepšovanie ich služieb. Národný projekt Rodinné poradne – poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry a rodiny je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Realizáciu projektu zabezpečuje Inštitút pre výskum práce a rodiny v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. V budúcnosti rezort práce počíta s rozšírením bezplatných rodinných poradní do všetkých kútov Slovenska, aby boli služby psychologického poradenstva dostupné každému.

Viac informácií nájdete aj na www.rodinneporadne.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #rodina #poradne #rodinné poradne