Ste penzista a nebudete sa dlhšie zdržiavať doma? Nechajte si posielať penziu na inú adresu alebo na účet

Dôchodca, ktorý poberá penziu v hotovosti na pošte a často cestuje na dlhší čas mimo svojho domova, môže v záujme včasného doručenia dôchodku zmeniť spôsob jeho doručovania na účet v banke.

22.11.2022 10:40
dochodca, senior, Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tom prípade bude mať dôchodok k dispozícii kdekoľvek sa zdržiava. Musí však o zmenu požiadať Sociálnu poisťovňu včas, najmenej tri mesiace vopred, aby stihla zariadiť zmenu spôsobu vyplácania dôchodku.

Ako požiadať o vyplácanie dôchodku na účet v banke

„Ak sa dôchodca rozhodne pre poukazovanie dôchodku na účet v banke, musí si najskôr vybrať banku, ktorej služby mu najviac vyhovujú a založiť si účet. Následne mu banka poskytne a potvrdí tlačivo Žiadosť o poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodcu v banke. Tlačivo je k dispozícii aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne v rubrike Formuláre, či v jej pobočkách po celom Slovensku,“ približuje postup hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Premýšľajúci muž, senior, penzista, otáznik, nejasnosť Čítajte aj Strop dôchodkového veku bude od januára minulosťou. Koho sa zmena dotkne? Ako zistíte kedy pôjdete do penzie + tabuľka

Ak dôchodca nemá možnosť získať toto tlačivo, môže o zmenu spôsobu výplaty dôchodku požiadať aj neformálnou písomnou žiadosťou (listom) Sociálnu poisťovňu. „Potrebné však je, aby predložil aj hodnoverný doklad o tom, že je majiteľom účtu, na ktorý dôchodok žiada poukazovať. Takýmto dokladom môže byť napríklad zmluva o zriadení bankového účtu. O poukazovanie dôchodku na účet v banke môže požiadať aj priamo pred zodpovedným zamestnancom Sociálnej poisťovne, ktorý o tom spíše zápisnicu a ktorému senior zároveň odovzdá doklad o tom, že je majiteľom účtu,“ vraví Kontúr.

Sociálna poisťovňa zmenu v poukazovaní dôchodku zariadi od tretej výplatnej splátky dôchodku po doručení žiadosti dôchodcu.

financie, peniaze, dávky, plat, bankovky Čítajte aj Penzie by sa od roku 2025 mali zvyšovať po novom. Čo ovplyvní valorizáciu. A prečo s tým rezort financií nesúhlasí?

Ako si nechať „doposielať“ dôchodok prostredníctvom poš­ty

Dôchodca, ktorý napríklad pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami plánuje odcestovať na dlhší čas, má možnosť požiadať Slovenskú poštu, aby mu dôchodok v rámci Slovenska „doposielala“ na inú adresu, ktorú si určí. „Tento spôsob doručenia dôchodku na inú adresu je možné na pošte zariadiť najviac na šesť mesiacov a Sociálnej poisťovni túto zmenu netreba nahlasovať, keďže ide o kompetenciu Slovenskej pošty,“ dodal Martin Kontúr.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia