Patríte medzi tých, ktorí si musia vybaviť občiansky preukaz? Aké doklady k tomu potrebujete?

Pri žiadosti o prvý občiansky preukaz si treba pripraviť rodný list dieťaťa. Ak si chcete zmeniť údaje v občianskom, musíte predložiť dokumenty, ktorými dokážete, prečo o zmenu žiadate.

01.12.2022 07:00
občiansky preukaz, ľudia Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri žiadosti o vydanie prvého občianskeho preukazu je občan alebo zákonný zástupca maloletého povinný predložiť:

  • rodný list; ak nie je na rodnom liste uvedené rodné číslo, aj doklad o rodnom čísle (napríklad cestovný doklad).
  • potvrdenie o hlásení trvalého pobytu vydané príslušným orgánom (ohlasovňou obecného alebo mestského úradu), potvrdenie sa nevyžaduje, ak tento príslušný orgán zaznamenal priamym vstupom do registra obyvateľov Slovenskej republiky údaje o aktuálnom trvalom pobyte občana.
  • ďalšie doklady osvedčujúce skutočnosti, ktoré sa uvádzajú v občianskom preukaze (napríklad potvrdenie od lekára pri zápise krvnej skupiny).

Pri žiadosti o vydanie nového občianskeho preukazu je občan alebo zákonný zástupca povinný predložiť:

  • svoj doterajší občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze, ak mu bolo vydané; ak občan nemôže predložiť svoj doterajší občiansky preukaz (napríklad z dôvodu straty, odcudzenia OP), je povinný predložiť doklad preukazujúci jeho rodné číslo (rodný list alebo cestovný doklad)
  • ak je dôvodom na vydanie nového občianskeho preukazu zmena mena, priezviska, rodného čísla alebo trvalého pobytu alebo ak občan pri žiadosti o vydanie nového občianskeho preukazu súčasne žiada o vyznačenie nového údaja, je povinný predložiť aj doklad o tejto zmene alebo doklad potvrdzujúci nový údaj
  • opatrovník občana, ktorý bol pozbavený spôsobilosti na právne úkony, je povinný k žiadosti takého občana predložiť aj svoj občiansky preukaz a právoplatné rozhodnutie súdu o pozbavení občana spôsobilosti na právne úkony. Ak nebol opatrovník určený do funkcie opatrovníka priamo v rozhodnutí súdu o pozbavení občana spôsobilosti na právne úkony, je povinný predložiť aj uznesenie súdu, ktorým bol určený do funkcie opatrovníka.
  • občan, ktorý žiada o vydanie občianskeho preukazu po zrušení pozbavenia spôsobilosti na právne úkony, je povinný predložiť právoplatné rozhodnutie súdu o zrušení pozbavenia spôsobilosti na právne úkony
dokumenty úrady cotrebanahlasit Čítajte viac Používate elektronický občiansky preukaz? Do konca decembra si ho treba vymeniť
  • občan, ktorý žiada o vydanie občianskeho preukazu po obmedzení spôsobilosti na právne úkony, je povinný predložiť právoplatné rozhodnutie súdu o obmedzení spôsobilosti na právne úkony. Občan, ktorý žiada o vydanie občianskeho preukazu po zrušení obmedzenia spôsobilosti na právne úkony, je povinný predložiť právoplatné rozhodnutie súdu o zrušení obmedzenia spôsobilosti na právne úkony.
  • občan, ktorý žiada o vydanie občianskeho preukazu po uložení trestu zákazu pobytu, je povinný predložiť právoplatné rozhodnutie súdu o tejto skutočnosti. Občan, ktorý žiada o vydanie občianskeho preukazu po upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu pobytu, je povinný predložiť právoplatné rozhodnutie súdu o tejto skutočnosti.
  • občan, jeho opatrovník alebo zákonný zástupca maloletého, ktorý žiada o vydanie občianskeho preukazu po nadobudnutí štátneho občianstva, je povinný predložiť listinu o udelení štátneho občianstva a osvedčenie o štátnom občianstve. Ak vzniknú pochybnosti o štátnom občianstve občana, je občan, jeho opatrovník alebo zákonný zástupca maloletého povinný na vyzvanie príslušného úradu predložiť osvedčenie o štátnom občianstve (vydanie osvedčenia o štátnom občianstva na účely vydania prvého občianskeho preukazu je oslobodené od správneho poplatku).

Doklady potrebné na zápis titulu

  • pre zápis skratky akademického titulu, vedecko-pedagogického titulu, umelecko-pedagogického titulu alebo iného titulu, alebo vedecko-akademickej hodnosti, umelecko-akademickej hodnosti alebo vedeckej hodnosti absolventa vysokej školy je potrebné predložiť doklad o udelení titulu, alebo skratky titulu, ktorý je občan oprávnený používať podľa zákona o vysokých školách a po predložení dokladu o absolvovaní vysokoškolské­ho štúdia
  • pri doklade o udelení titulu alebo hodnosti vydanom zahraničnou vysokou školou alebo iným, na to oprávneným orgánom sa predkladá rozhodnutie o uznaní tohto dokladu za rovnocenný s dokladom o udelení titulu alebo hodnosti vydaným vysokou školou v Slovenskej republike podľa osobitného predpisu, ak medzinárodná zmluva, ktorou je Slovenská republika viazaná, neustanovuje inak
  • v roku 2015 nadobudla platnosť Zmluva medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydávaných v Slovenskej republike a v Českej republike, ktorá umožňuje absolventom vysokých škôl v Českej republike zápis titulu do občianskeho preukazu za tých istých podmienok ako absolventom vysokých škôl v Slovenskej republike, a teda bez predloženia rozhodnutia o uznaní dokladu o vzdelaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #občiansky preukaz #doklad totožnosti