Do konca decembra si musíte vymeniť občiansky preukaz. Prečo a koľko vás to bude stáť?

Každý, kto aktívne využíva elektronický občiansky preukaz, by sa mal poponáhľať a požiadať o nový doklad, najmä ak potrebuje dokumenty podpisovať elektronickým podpisom. V tomto roku do konca októbra požiadalo o vydanie občianskeho preukazu z dôvodu zmeny v čipe už takmer 56-tisíc osôb.

29.11.2022 06:00
muž, žena, počítač, laptop, daňové priznanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Platnosť certifikátu na vydávanie e-podpisu na občianskych preukazoch a cudzineckých dokladoch sa totiž skončila ešte v júni a používať vydané certifikáty je možné len do 31. decembra tohto roka. Koniec platnosti certifikátov sa týka len držiteľov občianskych preukazov vydaných do 20. júna 2021. Nijako však neovplyvňuje ostatné digitálne funkcie dokladu – naďalej je možné prihlasovať sa ním do elektronickej schránky a používať e-služby, ktoré nevyžadujú elektronické podpisovanie. Ak patríte medzi používateľov elektronického podpisu, ktorí v rámci svojej profesie potrebujú denne podpisovať všetky úkony, je vhodné požiadať o nový občiansky preukaz.

občiansky preukaz, ľudia Čítajte aj Polícia oddnes vydáva biometrické občianske preukazy s bezkontaktným čipom

O doklad nie je možné požiadať elektronickou cestou, keďže výmena občianskeho preukazu z dôvodu neplatných certifikátov nie je uzákonená. Elektronicky sa dá požiadať o tento doklad len pri zmene trvalého pobytu alebo pri skončení časovej platnosti občianskeho, a to za predpokladu, že podoba tváre a podpis žiadateľa nie sú v informačných systémoch evidované dlhšie ako päť rokov. "O nový občiansky preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov a dať si ho doručiť na oddelenie dokladov najbližšie k bydlisku či pracovisku, prípadne kuriérom do vlastných rúk,“ povedal minister vnútra SR Roman Mikulec.

otec a dieťa, otcovská dovolenka, materská, rodič Čítajte viac Voľno pre otcov, prácu na neurčitý čas alebo lepšiu skúšobnú zmluvu. Aké novinky ešte zavádza novela Zákonníka práce?

Ministerstvo vnútra pripomína že najvyťaženejšie pracoviská dokladov sú v krajských mestách, najviac v klientskom centre v Bratislave na Tomášikovej ulici, kde sa pri priemernej návštevnosti 10-tisíc klientov za mesiac čaká 50 minút. Na druhej strane v Košiciach sa čaká asi 20 minút. Najmenej vyťažené pracoviská sú v Banskej Štiavnici, Stropkove či v Žarnovici, kde vás vybavia ani nie za sedem minút. Od októbra 2022 platí novela zákona o správnych poplatkoch, na základe ktorej vám nový doklad z dôvodu neplatnosti certifikátov vydá ministerstvo vnútra bez správneho poplatku.

Ak však podpisujete len niektoré úkony, občiansky preukaz nebude potrebné meniť. Rezort informatizácie pripravil návrh vyhlášky o uznaných spôsoboch autorizácie, ktorá to umožní aj dokladmi vydanými do 20. júna 2021. Podrobnosti budú zverejňované na Ústrednom portáli verejnej správy.

šťastná rodina, deti, otec, mama Čítajte viac Chudobným ľuďom vláda pridá desiatky eur. Od apríla. Kto dostane viac peňazí a akú sumu?

O biometrický občiansky preukaz s biometrickou podobou tváre a otlačkami prstov budú môcť od decembra požiadať v EÚ aj občania Slovenska. Dôvodom je uplatňovanie európskeho nariadenia o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie, na základe ktorého musí mať najneskôr v auguste 2031 každý obyvateľ Únie biometrický doklad, ktorý obsahuje aj otlačky prstov.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #občiansky preukaz #doklad totožnosti