Na aké zľavy majú dôchodcovia nárok v mestskej hromadnej doprave

Prehľad zliav pre penzistov v krajských mestách.

29.08.2012 06:30
električka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bratislava

  • Na zľavu na jednotlivú cestu alebo na zľavnené predplatné majú nárok občania, ktorí sú poberateľmi starobných, invalidných dôchodkov podľa § 29 ods. 3 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov a zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení s poklesom miery schopnosti pracovať nad 71 % vrátane a výsluhových dôchodkov po dosiahnutí veku 55 rokov, na základe preukazu o zľave, ktorý im vydá DPB, a. s., po predložení občianskeho preukazu a rozhodnutia o poberaní dôchodku zo Sociálnej poisťovne, z príslušného útvaru sociálneho zabezpečenia alebo po predložení Preukazu dôchodcu vydaného Ministerstvom vnútra SR. Invalidným dôchodcom preukaz na zľavu vystaví DPB po predložení rozhodnutia Sociálnej poisťovne o poklese miery schopnosti pracovať viac ako 71 % vrátane. Potvrdenie o invalidnom dôchodku je potrebné predkladať pravidelne raz ročne k dátumu vystavenia dokladu na zľavu.
  • Na základe preukazu je možné využiť 15–minútový zľavnený lístok za 0,35 eura a 60–minútový zľavnený lístok za 0,45 eura. Dôchodcovia si môžu zakúpiť aj dôchodcovský celosieťový predplatný cestovný lístok: 30–dňový za 12,50 eura, 90–dňový za 33 eur, ročný za 125 eur.
  • Na bezplatnú prepravu osôb a vecí majú nárok seniori nad 70 rokov, ktorí sa preukážu preukazom totožnosti.

Trnava

  • Cestovný lístok pre občanov starších ako 70 rokov stojí 10 centov pri platbe v hotovosti alebo 7 centov pri platbe čipovou kartou. Základná cena cestovného lístka je 70 centov pri platbe v hotovosti a 50 centov v prípade platby čipovou kartou.

Trenčín

  • Na bezplatné cestovanie v MHD v Trenčíne majú nárok seniori nad 70 rokov, ťažko zdravotne postihnutá osoba na invalidnom vozíku, nevidiaci, sprievodca ťažko zdravotne postihnutého občana držiteľa preukazu ŤZP–S alebo vodiaci pes, invalidný vozík cestujúceho, ktorý je držiteľom preukazu ŤZP alebo ŤZP–S. Nárok na bezplatné cestovanie preukazujú cestujúci nad 70 rokov na základe občianskeho preukazu, ostatní na základe dopravnej karty a za sprievodcu nárok na bezplatné cestovanie preukazuje sprevádzaný držiteľ preukazu ŤZP–S týmto preukazom.
  • Pri platbe v hotovosti majú nárok dôchodcovia do 70 rokov a občania s ťažkým zdravotným postihnutím (držitelia preukazov ŤZP a ŤZP– S) na zľavu vo výške 33 %. Pri použití dopravnej karty (bezhotovostný styk) dosahuje zľava 58 %. Seniori do 70 rokov získajú nárok na zľavu na základe vyplnenej a podpísanej žiadosti vydanej dopravcom, potvrdenia Slovenskej pošty o dôchodku, resp. výmeru o starobnom dôchodku, invalidnom dôchodku (s výnimkou čiastočného invalidného dôchodku), výsluhovom alebo predčasnom dôchodku vydaného Sociálnou poisťovňou. Fotografi a sa vyhotovuje priamo v kancelárii predpredaja.

Žilina

  • Ľudia, ktorí sú poberateľmi starobných a invalidných dôchodkov a im na rovnakú úroveň postavených dôchodkov (s výnimkou čiastočne invalidného dôchodku), majú nárok na zľavnený základný cestovný lístok v cene 0,45 eura (štandardná cena 0,65 eura) a na prestupný lístok v cene 0,55 eura (štandardná cena 0,80 eura). Poberatelia výsluhových dôchodkov majú nárok na túto zľavu, len ak sú starší ako 55 rokov. Dôchodcovia musia na uplatnenie zľavy najprv požiadať o vystavenie preukazu, ktorý získajú na základe potvrdenia Slovenskej pošty o dôchodku, resp. výmeru dôchodku. Invalidný dôchodca musí potvrdenie Slovenskej pošty o poberaní invalidného dôchodku predkladať každoročne ku dňu vystavenia kmeňovej karty. K vystaveniu preukazu je potrebný aj občiansky preukaz a fotografi a s rozmermi 3 × 3,5 cm. Občania nad 70 rokov, ktorí sú držiteľmi čipovej karty označenej typom lístka 70, môžu cestovať bezplatne v čase od 8. hodiny do 5. hodiny nasledujúceho dňa v pracovných dňoch a neobmedzene v sobotu, nedeľu, v dňoch štátnych sviatkov a v dňoch pracovného pokoja.

Nitra

  • Dôchodcovské cestovné si možno uplatniť od momentu, keď občan disponuje rozhodnutím o poberaní starobného dôchodku. Na obchodnom mieste spoločnosti Veolia Transport mu na základe tohto rozhodnutia, aktuálnej fotografi e a občianskeho preukazu vystavia za 0,65 eura na počkanie preukážku, ktorou preukáže svoj nárok na dôchodcovské cestovné v autobuse vodičovi alebo prepravnému kontrolórovi. Občania po dovŕšení 65 rokov už potvrdenie o poberaní dôchodku predkladať nemusia a v prípade, že nepoužívajú čipovú kartu, nepotrebujú ani preukážku – v autobuse sa stačí preukázať občianskym preukazom.
  • Dôchodcovský lístok jednorazový zakúpený u vodiča stojí 0,40 eura (celé cestovné je 0,70 eura), jednorazový zakúpený z čipovej karty stojí 0,30 eura (celé cestovné 0,50 eura), mesačný nahraný na čipovej karte stojí 12 eur (celé cestovné 20 eur) a štvrťročný nahraný na čipovej karte stojí 30 eur (celé cestovné 50 eur). ! Na evidenčné cestovné majú nárok občania po dovŕšení veku 70 rokov. Ak platia v autobuse v hotovosti, postačí im preukázať sa občianskym preukazom. Ak majú záujem o čipovú kartu, s ktorou cestujú za výhodnejšie ceny, na obchodnom mieste predložia občiansky preukaz, aktuálnu fotografi u a 0,65 eura na preukážku. Evidenčný lístok jednorazový zakúpený u vodiča stojí 0,10 eura, jednorazový zakúpený z čipovej karty stojí 0,07 eura, polročný nahraný na čipovej karte stojí symbolické jedno euro.
  • Ak občan platí prostredníctvom čipovej karty, je potrebné si ju zakúpiť za 4 eurá (občanom s trvalým pobytom v Nitre je poskytovaná jednoeurová zľava). Platnosť karty je 5 rokov.

Banská Bystrica

  • Príjemcovia predčasných, starobných a invalidných dôchodkov (s výnimkou čiastočne invalidných dôchodkov) platia za jednorazový lístok 0,40 eura pri platbe v hotovosti alebo 0,30 eura pri platbe dopravnou kartou. Nárok na zľavu si uplatnia na základe preukazu 60 Dôchodca, ktorý získajú po predložení výmeru o priznaní dôchodku. Ľudia nad 70 rokov a držitelia preukazu ŤZP a ŤZP–S zaplatia za jednu cestu 0,20, resp. 0,10 eura. Seniori nad 70 rokov sa preukazujú preukazom totožnosti a zdravotne postihnutí preukazom ŤZP alebo ŤZP–S. Štandardná cena lístka je 0,70 eura pri platbe v hotovosti, resp. 0,50 eura pri platbe kartou.

Prešov

  • Príjemcovia starobných dôchodkov a invalidných dôchodkov (ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je pokles ich schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť viac ako 50 % v porovnaní so zdravými fyzickými osobami) si môžu zakúpiť zľavnené cestovné lístky. Za 10–minútový lístok zaplatia namiesto základnej ceny 0,40 eura len 0,25 eura a 30–minútový lístok ich namiesto 0,50 eura vyjde na 0,30 eura. Za mesačný lístok zaplatia namiesto 16,60 eura len 9,95 eura. Ľudia nad 70 rokov majú nárok na bezplatnú prepravu.

Košice

  • Bezplatne sa prepravujú:
    • držitelia preukazu ŤZP (občan s ťažkým zdravotným postihnutím) a držitelia preukazu ŤZP–S (občan s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu, osobného asistenta alebo psa so špeciálnym výcvikom), s trvalým pobytom v SR na základe osobitnej bezkontaktnej čipovej karty (BČK)
    • ľudia nad 70 rokov s trvalým pobytom v SR na základe osobitnej BČK
    • jeden sprievodca osoby ťažko zdravotne postihnutej, držiteľa preukazu ŤZP–S
  • Nárok na zľavnenú prepravu majú:
    • poberatelia starobných dôchodkov, invalidných dôchodkov s poklesom miery schopnosti pracovať nad 71 % vrátane, ostatných dôchodkov im na roveň postavených, poberatelia výsluhových dôchodkov po dosiahnutí veku 62 rokov, ak majú trvalý pobyt na území SR
    • držitelia preukazu ŤZP a držitelia preukazu ŤZP–S s trvalým pobytom v SR, ak nemajú vybavenú osobitnú BČK ! občania nad 70 rokov s trvalým pobytom v SR, ak nemajú vybavenú osobitnú BČK
  • Dôchodcovia nárok na zľavnené cestovné lístky preukazujú BČK alebo platným kmeňovým listom dôchodcu vydaným DPMK, dôchodcovia s trvalým pobytom mimo územia určeného tarifou preukazom na zľavu cestovného vydaným iným dopravným podnikom SR, ZSSK, SAD a EUROBUS s fotografiou, menom, dátumom narodenia.
  • Dôchodcovia nad 70 rokov s trvalým pobytom v SR zľavu získajú na základe predloženia občianskeho preukazu. Držitelia preukazu ŤZP a držitelia preukazu ŤZP–S nárok na zľavnené cestovné lístky preukazujú platným preukazom ŤZP a ŤZP–S.
  • Bezkontaktná čipová karta alebo kmeňový list sa vydávajú za týchto podmienok:
    • dôchodcom na základe vyplnenej žiadanky, predloženia k nahliadnutiu posledného rozhodnutia o poberaní dôchodku, preukazu totožnosti a preukazovej fotografi e zodpovedajúcej veku a podobe žiadateľa, o rozmeroch 3 × 3,5 cm,
    • občanom nad 70 rokov s trvalým bydliskom v SR osobitnú BČK na základe vyplnenej žiadanky, predloženia preukazu totožnosti a aktuálnej preukazovej fotografi e o rozmeroch 3 × 3,5 cm,
    • držiteľom preukazu ŤZP a ŤZP–S osobitnú BČK na základe vyplnenej žiadanky, predloženia občianskeho preukazu a aktuálnej preukazovej fotografi e o rozmeroch 3 × 3,5 cm a predloženia preukazu ŤZP a ŤZP–S,
    • Cena BČK je 4,80 eura, životnosť 5 rokov. V prípade výmeny karty zostatkový kredit sa prenesie na kartu novú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba