Na dedičstvo či výhru v lotérii nečakajte, k novému bytu sa dá dostať aj inak

O vlastnom byte či dome sníva asi každý človek. Otázkou však je, z čoho vybranú nehnuteľnosť zaplatiť. Možností, ako potrebné peniaze získať, je viacero. Jednou z nich je stavebné sporenie.

28.12.2022 00:00
PSS, pr Foto:

Nie každý človek, ktorý potrebuje vyriešiť otázku vlastného bývania, disponuje potrebnou sumou. Ak aj vy plánujete v budúcnosti kupovať alebo stavať, prípadne rekonštruovať nehnuteľnosť, čo už máte, treba sa zodpovedne pripraviť. Spoliehať sa na zázrak v podobe nečakaného dedičstva alebo výhry v lotérii nebude zrejme tá pravá možnosť. Staviť však môžete na kombináciu pravidelného sporenia a úveru. Platí totiž, že vždy je potrebné mať pripravené aj vlastné finančné prostriedky, a to aspoň vo výške 20 % z ceny nehnuteľnosti. Jednou z možností, ako tieto potrebné prostriedky získať, je rokmi overené stavebné sporenie. Týmto spôsobom si šetríte vlastné prostriedky, ktoré sa zhodnocujú výhodnou úrokovou sadzbou a po splnení podmienok získate aj štátnu prémiu.

Štátna prémia sa vypláca pri splnení podmienok a nepodlieha dani z príjmu. Je to účelový príspevok, ktorým štát podporuje stavebné sporenie. Môže ju získať každý člen rodiny: dospelý, ak jeho príjem nepresiahne 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve SR za predchádzajúci rok, neplnoleté dieťa bez ohľadu na výšku príjmu zákonného zástupcu.

Ideálne je sporiť pravidelne a cez sporiaci produkt, pri ktorom viete, koľko a kedy vám z účtu odíde a ukladá sa do budúcnosti. Pravidelná suma, ktorú si budete sporiť, sa nielenže ukladá a zhodnocuje do budúcnosti, ale máte istotu, že tieto peniaze neminiete skôr, ako príde ich čas. Pri výbere produktu treba byť obozretný, možnosťou, ako sporiť a získať výhody, je založiť si stavebné sporenie v PSS, Prvej stavebnej sporiteľni.

Základným princípom stavebného sporenia je, že si klient nasporí jednu časť prostriedkov – vkladmi, garantovanými úrokmi k vkladom a štátnou prémiou. Druhú časť môže získať ako výhodný stavebný úver, ktorého úroková sadzba je tiež garantovaná počas celej doby. Vlastné vklady môže klient na svoj účet stavebného sporenia posielať pravidelne aj nepravidelne, v ľubovoľnej výške, podľa toho, ako mu to jeho finančná situácia dovoľuje. Vklady sú navyše zákonom chránené až do výšky 100 000 eur.

Výhody stavebného sporenia

Výhod má stavebné sporenie hneď niekoľko. Ľudia, ktorí si už takto sporia, oceňujú najmä jeho flexibilitu. Stavebné sporenie totiž ponúka sporiteľom možnosť aj po uzatvorení zmluvy jej jednotlivé parametre upravovať podľa aktuálnych potrieb. V prípade, ak sa niekomu zmení finančná situácia, nemusí mať obavy. Zmluva mu garantuje, že si môže novej situácii prispôsobiť aj podmienky sporenia a podľa potreby zvyšovať alebo znižovať cieľovú sumu. Možné sú aj prevody a spájania zmlúv, ktoré sú bezplatné v prípade, že ide o prevody medzi manželmi a z maloletého dieťaťa na rodiča. Vďaka stavebnému sporeniu si pripravíte podmienky na čerpanie výhodného stavebného úveru na čas, keď to budete najviac potrebovať.

Veľkou výhodou je aj stabilita. Platí totiž, že na výšku úrokových sadzieb úverov nemajú vplyv výkyvy na finančných trhoch, tak ako je to napríklad pri hypotékach. Ako postupovať? Dôležité je uzatvoriť zmluvu o stavebnom sporení a nastaviť sporenie podľa svojich finančných možností. Po nasporení dohodnutej výšky získate právny nárok na stavebný úver aj s úrokovou sadzbou, ktorá vám bude garantovaná počas celej doby splácania úveru. Preto tých, ktorí sa rozhodnú riešiť svoje bývanie pomocou stavebného sporenia, v budúcnosti neprekvapí žiadne prípadné zvýšenie úrokovej sadzby úveru, a tým aj jeho mesačnej splátky.

Založiť si stavebné sporenie sa vám oplatí ak:

  • v budúcnosti plánujete rekonštrukciu a modernizáciu svojho domova, sporením si navyše zabezpečíte zákonný nárok na výhodný stavebný úver s garantovanou úrokovou sadzbou počas celej doby splácania.
  • chcete mať finančnú rezervu na neočakávané opravy.
  • pravidelné sporenie je prvým krokom pre vaše dieťa, ktoré si v budúcnosti bude chcieť zabezpečiť svoje vlastné bývanie.
  • stavebné sporenie je aj ideálnym riešením na bezpečné a výhodné zhodnotenie peňazí a vďaka sporeniu si pripravíte finančné prostriedky na rekonštrukciu súčasného alebo na kúpu nového bývania.

Ako funguje stavebné sporenie

Čo treba vedieť: Na stavebný úver má klient zákonný nárok. Úroková sadzba stavebného úveru je garantovaná už pri uzatvorení zmluvy o stavebnom sporení a je rovnaká pre stavebné úvery so záložným či bez záložného práva. Úplné alebo čiastočné splatenie stavebného úveru je bez poplatku.

Cieľová suma: zvolíte si cieľovú sumu vo výške 5 000 až 170 000 eur, teda sumu, ktorú budete v budúcnosti potrebovať. Sumu si určíte pri uzatvorení zmluvy o stavebnom sporení. Poradí vám obchodný zástupca PSS, Prvej stavebnej sporiteľne. Počas sporenia môžete sumu podľa potreby zvýšiť alebo znížiť.

Fixácia úrokovej sadzby: okrem výhodného sporenia získate istotu fixnej úrokovej sadzby stavebného úveru až do jeho splatenia. Úrokovú sadzbu stavebného úveru sporiteľňa garantuje už od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení.

Zhodnotenie vkladov: vklady PSS, Prvá stavebná sporiteľňa zhodnotí úrokovou sadzbou až 1 % ročne pre dospelú osobu alebo dieťa.

Nárok na štátnu prémiu: Získať môžete štátnu prémiu 2,5 % z ročného vkladu, maximálne 70 € ročne, prípadne vo výške až 35 eur, ak zmluvu uzatvoríte v 2. polovici kalendárneho roka.

odkaz
PSS, baner, pr, neouzivat
chyba