Zmenili ste zdravotnú poisťovňu? Čo musíte urobiť, aby ste nedostali pokutu v stovkách eur?

Zmena zdravotnej poisťovne so sebou nesie povinnosť nahlásiť to zamestnávateľovi. Je potrebné si skontrolovať aj výšku platieb, od januára sa totiž zvýši minimálna výška preddavkov.

27.12.2022 11:59
doktor, pacientka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zmenu zdravotnej poisťovne musí nový poistenec bezpodmienečne oznámiť svojmu zamestnávateľovi, a to najneskôr do ôsmich dní odo dňa zmeny, teda do 8. januára 2023. Ak má poistenec viacerých zamestnávateľov, je potrebné túto zmenu oznámiť všetkým.

„O zmene informujte aj vášho ošetrujúceho lekára. Hlavne v prípade, ak máte schválenú alebo nedočerpanú liečbu v predchádzajúcej poisťovni, kde je potrebná žiadosť od ošetrujúceho lekára na pokračovanie liečby,“ pripomína manažérka komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová. Pokiaľ svoju povinnosť poistenec zanedbá, môže mu Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou udeliť pokutu až do výšky 331 eur.

Svojej zdravotnej poisťovni musíte najneskôr do 8. januára oznámiť aj platiteľa poistného, teda zamestnávateľa, ak sa zmenil po podaní prihlášky a nie je totožný s platiteľom, ktorého ste uviedli na prihláške.

„Ak je poistenec samoplatcom zdravotného poistenia a poistné platí trvalým príkazom, nemal by zabudnúť na zmenu IBANU novej zdravotnej poisťovne. Odporúčame skontrolovať si aj výšku platieb. Od januára 2023 sa totiž zvýšila minimálna výška preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie pre samoplatiteľov a živnostníkov na 84,77 eura,“ vraví Peterová.

Minimálna výška preddavku pre osoby so zdravotným postihnutím je v sume 42,38 eura.

Novú výšku odvodov treba zaplatiť za január 2023 do 8. februára 2023.

Naďalej platí, že ak je poistenec samostatne zárobkovo činná osoba a činnosť začal vykonávať v roku 2021 a súčasne má aj iného platiteľa poistného, preddavky na poistné od 1. januára do konca roka 2023 platiť nemusí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #Pacient #poistenec