Zaplatili ste za vianočný darček a ten neprišiel? Ako vymôžete peniaze späť?

Neprišiel vám objednaný vianočný darček? Pokiaľ ste ho kúpili cez e-shop a platili ste platobnou kartou, môžete využiť službu chargeback.

06.01.2023 10:00
žena s darčekom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo služba chargeback znamená, kto ju môže využiť a za akých podmienok približuje Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

Služba chargeback je efektívnym nástrojom na posilnenie ochrany spotrebiteľov proti nepoctivým obchodníkom.

Ide o proces spätného zúčtovania platobnej transakcie prostredníctvom platobnej karty, ktorý pre používateľov platobných kariet predstavuje určité zvýhodnenie oproti platbám v hotovosti alebo na dobierku. Na platbu prevodom sa chargeback nevzťahuje.

V podstate pre každého držiteľa platobnej karty, ktorý uskutočnil platobnú transakciu platobnou kartou u obchodníka, ktorý napríklad nedodal tovar a služby, dodal tovar v rozpore s dohodnutými podmienkami (v inej kvalite, množstve, poškodený) alebo v prípade, ak obchodík odmieta akceptovať odstúpenie od zmluvy.

Ako postupovať

  • V prvom rade je potrebné kontaktovať obchodníka s uplatnením reklamácie.
  • S reklamáciou u obchodníka zbytočne neotáľajte, aby ste neprešvihli lehoty na jej uplatnenie a zároveň, aby ste sa nepripravili o možnosť spätnej úhrady.
  • S obchodníkom komunikujte výlučne písomnou formou alebo e-mailom. Doklad o uplatnení reklamácie ako aj komunikáciu zo strany obchodníka si odložte. Ak obchodník odmieta komunikovať alebo nemá záujem reklamáciu vybaviť, bezodkladne kontaktujte vydavateľa platobnej karty (banku) a požiadajte o spätnú úhradu.
  • Banka vystupuje v procese v postavení sprostredkovateľa.
  • K žiadosti o spätnú úhradu doložte všetky doklady vzťahujúce sa k danému nákupu (objednávku, reklamáciu, doklad o zaplatení, komunikáciu s obchodníkom at­ď.).
  • Je potrebné si uvedomiť, že čím viac dokladov preukazujúcich opodstatnenie reklamácie pre účely konania predložíte, tým sú vaše šance na úspech väčšie.

Na čo si dať pozor

  • Nákupy cez internet realizujte z počítača, ktorý je zabezpečený proti zneužitiu dôverných údajov, tzn. má aktualizovaný operačný systém, internetový prehliadač a pravidelne obnovovaný antivírusový program.
  • Dôveryhodnosť internetového obchodníka si vždy vopred overte.
  • Nakupujte výlučne cez zabezpečené a autorizované internetové obchody.
  • Citlivé údaje o platobnej karte nikomu neoznamujte, nikam neposielajte, vystavili by ste sa riziku ich zneužitia a porušili by ste bezpečnostné predpisy banky.
  • Než pristúpite k záväznej objednávke, dôkladne si prečítajte obchodné podmienky.
debata chyba
Viac na túto tému: #darček #platba kartou #chargeback #on-line