Predaj bytu: Kto má povinnosť podať daňové priznanie

Daňovú povinnosť si musia splniť tí, ktorí predali nehnuteľnosť a nevlastnili ju predtým minimálne 5 rokov. Urobiť tak musia podaním daňového priznania k dani z príjmov fyzických osôb za príslušné zdaňovacie obdobie.

24.03.2023 10:00
byt, bytový dom, nehnuteľnosť, Foto:
Ak ste predali minulý rok nehnuteľnosť, pravdepodobne sa vás týka povinnosť podať daňové priznanie.
debata

Daňovník je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2022 v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov (teda aj príjmov zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, z kapitálového majetku alebo ostatných príjmov) za zdaňovacie obdobie roku 2022 presiahne sumu 2 289,63 eura.

Príjem z predaja nehnuteľnosti sa zaraďuje medzi ostatné príjmy podľa zákona o dani z príjmov, a to ako príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľností­.V praxi to znamená, že ak ste predali minulý rok nehnuteľnosť, pravdepodobne sa vás týka povinnosť podať daňové priznanie. Ako sa to robí?

dane, daňové priznanie Čítajte aj Budete si sami podávať daňové priznanie? Prinášame vám návod, ako ho vyplniť správne

V daňovom priznaní sa uvedie príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorý nie je od dane z príjmov oslobodený, a k nemu prislúchajúce výdavky (VIII. oddiel daňového priznania, tabuľka č. 3, riadok č. 2, stĺpec č. 1 Príjmy, stĺpec č. 2 Výdavky). Ak daňovník dosiahol v zdaňovacom období len zdaniteľné príjmy z predaja nehnuteľnosti, ktoré sú na daňové účely považované za tzv. pasívne príjmy, nemôže si znížiť základ dane odpočítaním nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka alebo nezdaniteľnej časti základu dane na manžela/manželku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosť #daňové priznanie #predaj bytov