Ako si vylepšiť výplatu a kvalitu na trhu práce? Kurzy zadarmo pre všetkých. Postup, ako na to

Národným projektom z diele ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny "Nestrať prácu - vzdelávaj sa" si môže takmer hocikto splniť svoj sen a naučiť sa nové zručnosti, ktoré môže využiť vo svojom zamestnaní alebo podnikaní.

28.04.2023 10:46
Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak.
debata

Postup je jednoduchý a obsahuje len štyri kroky, ktoré treba urobiť. Ministerstvo práce v spolupráci so Skillmea, čo je spoločnosť s cieľom vzdelávať ľudí v oblasti najmä digitálnych zručností, ukázalo, čo všetko treba spraviť preto, aby ste dostali celý kurz zadarmo. Ušetriť, tak môžete stovky eur a rekvalifikácia vedomostí môže zabezpečiť aj vyššiu mzdu, či väčšiu atraktivitu na trhu práce.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) na tlačovej konferencií v piatok, informoval o výsledkoch projektu Nestrať prácu – vzdelávaj sa. Prezradil aj ďalšiu novinku. Chce poskytnúť firmám 60 miliónov eur, aby si vedeli preškoliť svojich zamestnancov. Dotkne sa to tisícky ľudí, ktorí si budú môcť vylepšiť svoje vedomosti v daných oboroch.

Postup k vyplneniu žiadosti:

1. Registrácia na úrade práce ako ZoZ

Pre zapojenie sa do projektu je potrebné sa registrovať ako Záujemca o zamestnanie (ZoZ) na úrade práce v mieste tvojho bydliska. Aktuálny formulár nájdete na stránke www.skilmea.sk, link tu, vypísaný ho môžete poslať emailom, odoslať poštou alebo zaniesť osobne. Úrad by vás mal registrovať do pár dní. Potom sa treba skontaktovať do Skillmea, aby vám mohli pripraviť žiadosť o poskytnutie príspevku na vzdelávanie ZoZ.

2. Podanie Žiadosti

Na základe vybraného študijného programu vám pripravia Žiadosť, kde bude treba doplniť osobné údaje a tie treba podať na príslušnom úrade práce. Na schválenie sa čaká maximálne 21 dní. Potom sa podpíše s úradom dohoda a následne dostanete vzdelávací poukaz, ktorý pošlete emailom.

3. Schválenie, začiatok štúdia

Na základe vzdelávacieho poukazu spoločnosť kurzov vám pošle prístup do kurzu. Na absolvovanie kurzov je 10 týždňov, ale dá sa ich prejsť aj skôr. Po absolvovaní vám bude vystavený certifikát.

4. Úspešné ukončenie vzdelávania

Certifikát spolu s ďalšími podkladmi zasielajú poštou. Podklady treba následne odovzdať na úrad práce a ten ukončí vzdelávanie. Úrad uhradí faktúru a vám ostávajú kurzy aj s bonusom.

Prístup do všetkých kurzov Ako darček pre úspešných absolventov kurzu. Získavajú celoživotný prístup do všetkých online kurzov, čiže môžu študovať aj iné témy alebo sa kedykoľvek ku kurzom vrátiť.

praca, zamestnanec, robotnik, stavba, Čítajte viac Krajniak: Od apríla končí opieranie sa o lopaty. Prichádzajú zmeny v aktivačných prácach

10 najčastejšie kladených otázok

1. Čo je projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa?

Je to národný projekt Ministerstva práce, ktorý vykonávajú úrady práce po celom Slovensku. Filozofiou projektu je prostredníctvom cieleného vzdelávania pomôcť zamestnaným ľuďom udržať si prácu alebo nájsť si novú lepšiu prácu.

2. Pre koho JE určený tento projekt?

Pre zamestnaných ľudí, podnikateľov (konateľov s.r.o., majiteľov firiem), živnostníkov (SZČO), mamičky na materskej, študentov posledného ročníka štúdia.

3. Pre koho projekt NIE je určený?

Pre ľudí, ktorí sú nezamestnaní, teda evidovaní na úrade práce ako Uchádzači o zamestnanie (UoZ). Pre túto skupinu je určený iný projekt (Kompas). Zároveň pre ľudí, ktorí sú zamestnaní v zahraničí, teda poistení mimo SR.

4. Som oprávnený keď si nehľadám novú prácu?

Áno, nie je to podmienka, ani sa hľadanie novej práce nijako nevykazuje a nemáš žiadne povinnosti voči úradu práce v tejto veci. Projekt slúži aj na udržanie existujúcej práce alebo podnikania.

5. Čo môžem získať v rámci projektu?

Získavaš 100% financovanie prístupu do všetkých online kurzov na časovo neobmedzené obdobie. Zároveň získavaš podporu počas vzdelávania a po ukončení kurzu.

6. Čo sa stane keď nedokončím kurz?

Takáto situácia sa posudzuje individuálne, napr. sa to môže stať, pokiaľ by si sa počas vzdelávania stal nezamestnaným (UoZ), vtedy sa projekt predčasne ukončí.

7. Musím platiť za kurz dopredu?

Nie, kurz zaplatí priamo úrad práce, na základe schválenej žiadosti a vystavenej faktúry.

8. Musím platiť za kurz, ak ho nepreplatí úrad práce?

Nie. Ak by k takejto situácii prišlo, odoberieme ti prístup ku kurzom, ale nič neplatíš.

9. Môžem si vybrať viacero študijných programov?

Nie, stačí si vybrať jeden, pretože po jeho absolvovaní získavaš celoživotný prístup do všetkých online kurzov. Potom môžeš šťudovať aj iné témy alebo sa k jednotlivým kurzom kedykoľvek vrátiť.

10. Je možné získať celoživotné predplatné?

Áno, keď úspešne absolvuješ tebou vybraný vzdelávací program získavaš automaticky celoživotné predplatné do všetkých kurzov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #kurzy #zdarma