Desiatky tisíc Slovákov už môže žiadať o 100 eur. Vyplňte si žiadosť

Schválená novela nariadenia vlády SR z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, hovorí o tom, že domácnosti, ktoré minulý rok nedostali inflačnú pomoc, tak na ňu budú mať nárok. O pomoc už môžu žiadať na úradoch práce.

02.05.2023 12:13 , aktualizované: 03.05.2023 14:10
Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak.
debata (8)

Ide o jednorazovú dotáciu 100 eur. Zároveň môžu dostať niektoré rodiny so školopovinnými deťmi jednorazovú dotáciu 160 eur.

Koho sa návrh týka?

  • Jednotlivec má nárok na dotáciu 100 eur, ak jeho priemerný mesačný príjem za posledného pol roka bol najviac 1,81-násobok životného minima (424,30 eura) a vlani nedostal inflačnú pomoc.
  • V prípade dvojice pôjde o príjem vo výške 720,29 eura a vlani nedostali inflačnú pomoc.
  • Pri dvojici s dieťaťom pôjde o príjem 914,01 eura a vlani nedostali inflačnú pomoc.
  • Alebo ak osoba vlani nedostala 13. dôchodok.

**O dotáciu budú môcť domácnosti požiadať už v máji, najneskôr do konca júla. Formulár na vyplnenie nájdete tu. K vyplneniu vám bude stačiť len občiansky preukaz a číslo účtu.

Štátny rozpočet bude stáť táto pomoc približne päť miliónov eur.

rodina, dane, dieťa, manželia Čítajte viac Inflačná pomoc v podobe sto eur pomohla desiatkam tisíc rodín

Nariadenie vlády obsahuje aj možnosť čiastočnej kompenzácie výdavkov na jedlo 515 školopovinným deťom. Týka sa to detí, ktoré sa nemôžu zúčastňovať na vyučovaní na základnej škole či v predprimárnom vzdelávaní a ktorým sa poskytuje sociálna služba v zariadení podmienenom odkázanosťou, a u ktorých v určitých prípadoch nie je možnosť poskytnutia dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa. Jednorazová dotácia na obedy a iné jedlo bude vo výške 160 eur.

Žiadosť o dotáciu 160 eur treba doručiť do 15. septembra. Jej vzor sa zverejní na webe Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny do 15. augusta.

Vplyv na rozpočet verejnej správy je viac ako 5,48 milióna eur a pomoc by sa mala dotknúť približne 50-tisíc domácností.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #inflačná pomoc #nízkopríjmové domácnosti