Veľké pivo má viac alkoholu ako panák, prečo sa z pohárika vodky opijete menej ako z piva?

Najčastejším omylom pritom podľa prieskumov občianskeho združenia Pi s rozumom je, že z piva sa človek v podstate neopije a už po polhodinke môže smelo sadnúť za volant.

01.06.2023 09:40
pivo, ale, magazín varecha, Foto:
Ilustračné foto.
debata (47)

Skutočnosť je však celkom iná. Malé pivo 12°, pohár vína aj panák 40° destilátu obsahujú rovnaké množstvo alkoholu (13 g +/- 1 g). Takže keď si niekto dá veľké pivo, prijme v podstate o štvrtinu viac alkoholu, ako keby si dal 4 cl pohárik vodky.

„Ľudia si myslia, že percentá na fľaši vyjadrujú obsah alkoholu v danom drinku. Ide však o obsah alkoholu na 1 liter nápoja. Takže keď si dajú klasický 4 cl pohárik destilátu, dostanú do seba menej alkoholu ako pri pollitrovom pive, hoci toto má len 4–5 % alkoholu, no vodka až 40 %. Je skrátka potrebné pozerať sa na veľkosť drinku a rozhodne neplatí, že po vypití veľkého piva si môže človek sadnúť za volant už po pol hodinke,“ vysvetľuje Tomáš Huba z občianskeho združenia Pi s rozumom.

zväčšiť Porovnanie tvrdého alkoholu s pivom. Foto: Allianz
pi s rozumom Porovnanie tvrdého alkoholu s pivom.

Aj pivo či víno za volantom teda dokážu spôsobiť zhoršený úsudok a zníženú schopnosť koncentrácie. Ako upozornila Polícia Slovenskej republiky, 0,5 promile alkoholu v krvi zvyšuje pravdepodobnosť dopravnej nehody až o 100 % voči normálnemu stavu. Pri 0,8 promile je to nárast až o 400 %!

Koľko ste ochotní zaplatiť?

Alkohol teda skutočne za volant nepatrí, aj preto občianske združenie Pi s rozumom vyzýva ľudí, aby nešoférovali opití. „Nikdy nie je neskoro zavolať si taxík, ísť pešo alebo autobusom. Ak človek pil alkohol, mal by v prvom rade uvažovať a rozhodne si nesadať za volant opitý. Pretože to nie je len o zaplatení vysokej sumy za havarované auto, ale môže ísť predovšetkým o ohrozenie života seba a ostatných,“ dodáva na záver Tomáš Huba z občianskeho združenia. Všetky dôležité informácie o osvetovo-edukačnom projekte Účet za nehodu je možné nájsť na stránke www.ucetzanehodu.sk.

zväčšiť Porovnanie tvrdého alkoholu s pivom. Foto: Allianz
pi s rozumom 2 Porovnanie tvrdého alkoholu s pivom.

Kritické víkendy

Víkendy sú najkritickejšími dňami, kedy sa stáva najviac nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu. Upozorniť na všetky následky takejto jazdy sa rozhodlo občianske združenie Fórum Pi s rozumom Slovensko, ktoré spúšťa edukačný projekt Účet za nehodu. Počas víkendov vám jeho tímy vyčíslia, koľko by stálo šoférovanie v opitosti, no aj poučia, že veľké pivo má viac alkoholu ako panák.

„Symbolickým Účtom za nehodu chceme verejnosť a vodičov upozorniť, že šoférovaním pod vplyvom alkoholu riskujú nielen pokutu a materiálne škody, ale ohrozujú predovšetkým zdravie a život seba a iných motoristov či chodcov. Veríme, že tento finančný argument by ich mohol podnietiť, aby zmenili rizikové správanie a boli zodpovední,“ vysvetľuje za občianske združenie Fórum Pi s rozumom Tomáš Huba.

Šoférovanie pod vplyvom alkoholu je nielen nebezpečné a zakázané, ale môže vyjsť aj poriadne draho. Ak totiž motorista jazdí pod vplyvom alkoholu a spôsobí si škodu na vlastnom aute, poisťovňa mu plnenie zamietne. V prípade, že spôsobí škodu inému, v rámci povinného zmluvného poistenia (PZP) má poisťovňa nárok vymáhať od vinníka časť alebo celé plnenie vyplatené poškodenému.

100-tisíc eur za alkohol pri šoférovaní

Najviac dopravných nehôd sa podľa prieskumov Policajného zboru SR stalo v roku 2022 v pondelok a piatok. Z dlhodobého hľadiska sa však práve piatok ukazuje ako deň, kedy sa obvykle stáva najviac dopravných nehôd. Aj preto sa aktivity o. z. Fórum Pi s rozumom budú sústreďovať najmä na víkendy. „Počas víkendov budú vybrané prevádzky navštevovať naše promo hliadky, ktoré interaktívnou formou návštevníkov podnikov upozornia na rizikové následky šoférovania pod vplyvom alkoholu. Hostia tiež dostanú možnosť otestovať svoju hladinu alkoholu v dychu,“ vysvetľuje T. Huba.

zväčšiť Účet za nehodu za volantom. Foto: Allianz
účet Účet za nehodu za volantom.

Na Účte za nehodu si vodiči nájdu vyčíslené nielen náklady za poškodenie vozidla, no tiež nemajetkovú ujmu vo forme bolestného, nákladov na liečenie či stratu spoločenského uplatnenia. Symbolický účet tak vyčísľuje náklady až do astronomickej výšky 100-tisíc eur, pričom promo hliadky občianskeho združenia už 2. júna zavítajú do Bratislavy, o deň nato do Nitry a nasledujúci víkend navštívia aj východ Slovenska – Košice a Prešov. Celkovo však o.z. Fórum Pi s rozumom Slovensko rozdá v rámci celého Slovenska až 100– tisíc jeho kusov.

ČO HOVORÍ ZÁKON: • Ak vám pri šoférovaní namerajú menej ako jedno promile, dopustíte sa priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Hrozí vám peňažný trest od 150 do 800 eur a tiež odobratie vodičského preukazu až na 3 roky. Ak sa odmietnete podrobiť dychovej skúške na mieste, môžete si nechať otestovať alkohol odobratím vzorky krvi. Ak odmietnete testy úplne, bude sa vaša skúška pokladať za pozitívnu, pokuta sa zvýši na 300 až 1 300 eur a vodičský preukaz sa odoberie na 1 až 5 rokov. • Policajti môžu brať do úvahy, či alkohol spôsobil nejaké následky a či ide o recidívu (opakovanie) tohto priestupku vo vašich záznamoch. Pri akejkoľvek hladine alkoholu v krvi vám policajt môže odobrať vodičský preukaz. • Ak vám pri šoférovaní namerajú viac ako jedno promile, podľa § 289 Trestného zákona ide o trestný čin (prečin) ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na 12 mesiacov. Rovnaký trest hrozí aj za odmietnutie dychovej skúšky alebo odberu krvi. • Okrem nepodmienečného trestu, ktorý sa udeľuje pri závažných situáciách (dopravná nehoda so zranenými/ obeťami…) a podmienečného odsúdenia, môžete dostať aj povinnú prácu. • Po pozitívnej dychovej skúške policajti mnohokrát páchateľa rovno zadržia a eskortujú do cely policajného zaistenia, v ktorom páchateľ čaká na ďalší postup.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #auto #šoférovanie