Pri povodniach je nebezpečná jedna vec, ktorú bežne neriešite. Ľudia si často neuvedomujú, že ich ohrozuje nielen priamo voda

Záplavy ničia všetok majetok, potraviny nevynímajúc. Ktoré môžete jesť a ktoré musíte vyhodiť? Pozrite si odporúčania Úradu verejného zravotníctva SR

16.09.2024 06:00
debata
Povodeň v Stupave
Video
Zdroj: TV PRAVDA

Zaplavené poľnohospodárske plodiny

Všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom, treba považovať za zdraviu škodlivé. Tieto plodiny, hoci boli zaplavené len čiastočne a ďalej rástli, v žiadnom prípade bez posúdenia príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) nikdy nekonzumujte. O ich použití na kŕmenie zvierat musí rozhodnúť príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS).

Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou, kalmi a bahnom priamo dotknuté, možno jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.

Zaplavené potraviny

Nejedzte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalom a bahnom, s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch vrátane potravín hermeticky uzatvorených v tuhých plastových obaloch, pokiaľ nejavia známky poškodenia, resp. porušenia či zmien ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných porušení balenia takýchto potravín. Povodňou zasiahnuté hermeticky balené potraviny, ktoré nejavia známky poškodenia, resp. porušenia či zmien ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných porušení originality balenia takýchto potravín, však treba pred ich použitím dôkladne očistiť, umyť, dezinfikovať a dôkladne opláchnuť pitnou vodou. Nemožno používať potraviny s poškodenými obalmi, etiketami, resp. také, ktoré sú úplne bez etikiet.

Chladené a mrazené potraviny

Nekonzumujte ani chladené či mrazené potraviny, najmä vtedy, ak v dôsledku znefunkčnenia chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia javia také zmeny vlastností vnímané zmyslami, ktoré vylučujú ich ďalšie použitie na účely ľudskej výživy (zápach, zmeny konzistencie/sku­penstva, farby a podobne). Pri znefunkčnení chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia (ďalej „znefunkčnenie“) je potrebné neotvárať ho, aby sa v ňom udržala čo najnižšia teplota, a postupovať podľa nasledujúcich bodov:ak znefunkčnenie trvá menej ako 3 hodiny – potraviny (chladené, mrazené) možno považovať za neškodné, ak ich teplota nepresiahla 5 °C; ak znefunkčnenie trvá viac ako 3 hodiny – chladené potraviny musia byť laboratórne vyšetrené a rozhodnutie o konzumovateľnosti sa vykoná na základe výsledkov uvedeného vyšetrenia; v prípade, že nie sú laboratórne vyšetrené, je potrebné ich vyhodiť; ak znefunkčnenie trvá trvá viac ako 12 hodín – mrazené potraviny, pokiaľ ich teplota nepresiahla 5 °C, treba okamžite použiť na ďalšie spracovanie, nie je prípustné ich opätovné zmrazenie.

Pokiaľ boli chladené a mrazené potraviny zaplavené – platia pravidlá uvedené v odseku „zaplavené potraviny“.

Čo ešte nekonzumovať

Nekonzumujte aj všetky ďalšie nasledujúce potraviny, ak boli v priamom styku so záplavovou vodou, bahnom či kalom: kékoľvek otvorené balenia potravín, vrátane neotvorených v papierovom obale alebo s viečkom z voskového papiera, s netesniacim plastovým viečkom, najmä vtedy, ak obsahujú majonézy a dresingy; vrecúškové balenia bylín a čajov; múky, obilniny, cukor, kávu vo vrecúškach i vo vreciach; všetky potraviny v kartónových nádobách vrátane škatúľ na džús/mlieko/detskú výživu; potraviny v obaloch, ktoré nie sú vodotesné, ako napr. obaly so skrutkovacím uzáverom, zaklapávacím uzáverom, vyťahovacím uzáverom, zvlneným uzáverom; všetky potraviny v papierových, látkových a celofánových obaloch – aj v prípade, ak by vyzerali ako suché a neporušené (soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, keksy, čokoláda, bonbóny a podobne).

Ak máte pochybnosti

Ak máte akékoľvek pochybnosti o bezchybnosti potraviny, obráťte sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a v prípade zdravotných ťažkostí (bolenie brucha, hnačka či teploty) už po prvých príznakoch navštívte svojho lekára. Počiatočné ľahké príznaky nikdy nepodceňujte! Vyčistite, umyte, dezinfikujte vhodnými prostriedkami (používajte výlučne prípravky, ktoré sú na tento účel určené a pri ich použití dodržiavajte návody na použitie) a dôkladne opláchnite pitnou vodou riad, náčinie a iné povrchy prichádzajúce do kontaktu s potravinami, ktoré boli zaplavené vodou, kalom a bahnom.

Pozor aj na predmety

Drevené dosky na krájanie, drevené riady a náčinie, cumlíky na dojčenské fľaše a cumlíky, ďalej riady na varenie a stolovanie, náčinie, pracovné povrchy prichádzajúce do kontaktu s potravinami, ktoré sú poškodené (napr. prasknuté, odštiepené), vyhoďte, ak sa dostali do kontaktu so záplavovou vodou, kalom a bahnom. Dezinfekčné metódy nie sú účinné na odstránenie kontaminantov povodňovej vody, kalu a bahna z týchto predmetov.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #povodne #záplavy #povodne 2024