Nezaradená poslankyňa Martina Holečková s poslancami za Progresívne Slovensko Oskarom Dvořákom a Veronikou Veslárovou predkladajú zákon, aby sa všetky základné bezlepkové potraviny a suroviny zaradili medzi potraviny s 5 % DPH.
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková oddnes zhoršuje život všetkým celiatikom. Tvrdí to nezaradená poslankyňa Martina Holečková. Upozorňuje, že rezort zdravotníctva mení od 1. októbra limity na potraviny, ktoré môžu dostať celiatici na predpis. Kým doteraz si mohli viac menej slobodne vyberať, či si na predpis vyberú chlieb, cestoviny, múku či iné základné potraviny, od dnes sa zavádzajú prísnejšie limity na chlieb a cestoviny.
„Mrzí ma, že ministerka tomuto problému nerozumie a rozhodla sa celiatikom otočiť chrbtom. Ja sa budem snažiť urobiť všetko preto, aby sa tieto limity vrátili na pôvodnú úroveň,” hovorí Holečková. Spolu s poslancami za Progresívne Slovensko Oskarom Dvořákom a Veronikou Veslárovou navrhujú, aby sa bezlepkové potraviny a suroviny dostali medzi potraviny s 5 % sadzbou DPH.
Zvýšenie doplatku
„Pri zlej ekonomickej situácii nášho zdravotníctva vieme akceptovať vyradenie niektorých doplnkových bezlepkových potravín, považujeme za racionálne aj rozdelenie na dve skupiny L2 a L3, čo zjednodušuje predpisovanie týchto potravín tým pacientom, ktorí sú kvôli svojej diagnóze na takéto potraviny odkázaní. Problém je, že registrujeme zvýšenie doplatku na väčšinu bezlepkových surovín a potravín. Pacienti tak budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Okrem zvýšenia cien na tieto potraviny v navrhovanej legislatívne vidíme ešte jeden problém. Zásadne nesúhlasíme so zmenou množstevných limitov, ktoré boli stanovené nesprávne," vyjadril sa prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý.
Reakcia ministerstva
Dolinkovej rezort bude ešte diskutovať o limitoch pre celiatikov. Ministerstvo zdravotníctva SR uviedlo, že v súvislosti so zavedením nových limitov na odber dietetických potravín pre pacientov s celiakiou reflektuje medializovane stanovisko Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS). Tá považuje úpravy rezortu za krok späť v starostlivosti o pacientov s celiakiou. SGS zároveň vyzvala ministerstvo na prehodnotenie navrhovaných úprav, ktoré platia od 1. októbra 2024.
„MZ SR je pripravené ešte rokovať o dôvodoch, podmienkach a opodstatnenosti navrhovaných zmien a kategorizáciu dietetických potravín pripadne prehodnotiť tak, aby bola v prospech pacientov. Rokovanie so zástupcami SGS sa ešte tento týždeň uskutoční na pôde MZ SR," uviedol rezort zdravotníctva.
Nové limity
Nový návrh stanovuje pre skupinu L3, teda prirodzene bezgluténové potraviny, limit 2 kilogramy na mesiac na cestoviny, chlieb a pečivo. Toto množstvo je rovnaké pre deti do 5 rokov aj pre deti vo veku 10 až 15 rokov. Pre dospelých je však podľa SGS tento limit nedostatočný.
„Pre bezlepkové suroviny ako múka, krupica či strúhanka je daný limit 10 kilogramov, čo je naopak zbytočne veľa," doplnila Božena Pekárková, predsedníčka Pracovnej skupiny pre celiakiu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. SGS navrhuje úpravu limitov v kategorizačných skupinách na 6 kg pre L2 a 6 kg pre L3, pričom u detí by zmeny L2 a L3 mali zostať v identickom pomere. „Takýmto spôsobom by sme dosiahli celkové množstvo potravín ako bolo pôvodne navrhnuté a celiatici by tak neboli vyčlenení na okraj ostatnej populácie. Už aj tak žijú s rôznymi obmedzeniami, pričom musia dbať na dodržiavanie správnej diéty a stravovania. Celiatikov je každým rokom viac, sú to deti, mladí ľudia, ale aj ľudia v produktívnom veku. Tieto zmeny si v praxi, tak ako sú aktuálne navrhované, naozaj nevieme predstaviť. Veríme, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočuje nielen odborníkov, ale aj samotných pacientov a že pripravované zmeny v ich prospech prehodnotí," uzavrela B. Pekárková.
Ako to funguje od októbra
Celiatici majú od októbra jednoduchší spôsob výberu dietetických potravín. Umožní to nové prerozdelenie bezgluténových potravín do dvoch podskupín potraviny a suroviny.
Kým doteraz mal pacient mesačne nárok na desať kilogramov dietetických surovín a potravín, po novom mu zdravotná poisťovňa uhradí desať kilogramov dietetických surovín a zhruba 1,9 kilogramu potravín.
V novej kategorizácii dietetických potravín platnej od 1. októbra sme prerozdelili tzv. množstvový limit L2 pre bezgluténové suroviny (múka, strúhanka, krupica) a limit L3 pre bezgluténové potraviny (chleby, cestoviny). Pacientovi v lekárni po novom postačia dva lekárske predpisy namiesto piatich, ktoré musel lekárnikovi predložiť doteraz, aby mu bol pokrytý sortiment uhrádzaný z verejného zdravotného poistenia. Menší počet receptov uľahčí aj prácu poskytovateľom lekárskej a lekárenskej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil rezort zdravotníctva.
Podotkol, že eviduje niekoľko pacientskych podnetov, ktoré upozorňovali na nedostatočnú kvalitu balených trvanlivých chlebov (napr. pleseň). „Pre pacienta je najbezpečnejšie, ak si potraviny pripravuje z čerstvých surovín v domácom prostredí, čo je aj ekonomicky efektívnejšie,“ skonštatovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.