Druhý pilier opustilo už 20 tisíc sporiteľov

Od začiatku roka od otvorenia druhého dôchodkového piliera si na penziu prestalo odkladať časť povinných odvodov približne 21 500 ľudí z vyše 1,5 milióna sporiteľov. Za tri a pol mesiaca naopak do systému vstúpilo zhruba 7900 ľudí. Informoval o tom riaditeľ sekcie ekonomiky Sociálnej poisťovne (SP) Miroslav Janík.

16.04.2008 11:50
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ministerstvo práce pred časom predpokladalo, že sporenie na penziu v prechodnom období do konca júna opustí asi 30 000 Slovákov.

Dočasné otvorenie druhého dôchodkového piliera počas prvej polovice tohto roka presadila vlani súčasná vláda v rámci úprav dôchodkovej reformy z dielne bývalej pravicovej vlády. Predošlý kabinet zaviedol druhý sporivý pilier preto, aby sa v budúcnosti podarilo zmierniť očakávaný vysoký schodok vo financovaní nákladov na penzie pre nepriaznivý demografický vývoj. Ministerstvo práce uvažuje aj o ďalších úpravách dôchodkovej reformy, podľa ministerky práce Viery Tomanovej by sa mali meniť napríklad pravidlá pri dedení peňazí z DSS.

Úspory klientov v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), ktorí sa vrátia do štátom financovaného priebežného systému, sa presunú do Sociálnej poisťovne. Mala by sa tak zlepšiť jej bilancia, ktorá sa zhoršila pre presun časti odvodov do DSS.
Ľudia, ktorí si odkladajú časť povinných odvodov v DSS, budú po odchode do dôchodku dostávať časť penzie od štátu a zvyšok z nasporených peňazí na penzijnom účte.

Premiér Robert Fico v minulosti opakovane tvrdil, že sporenie v DSS sa oplatí mladým ľudom, ktorí majú nadštandardné príjmy. Podľa ekonómov však štát v budúcnosti bude musieť zmeniť nastavenie priebežného dôchodkového systému, aby dokázal financovať penzie.

SP podľa Janíka vlani vykázala po započítaní zostatku z roku 2006 vo výške 14,6 miliardy Sk prebytok 16,7 miliardy korún. Hospodárenie pozitívne ovplyvnil lepší výber poistného či úspešnejšie vymáhanie pohľadávok, uviedol Janík. Celkové výdavky Sociálnej poisťovne vlani predstavovali 146 miliárd korún, zatiaľ čo príjmy dosiahli výšku 148 miliárd Sk. Výsledok poisťovne sa započítava do verejných financií.

debata chyba