Tomanová vysvetľuje penzie v letákoch

Do takmer dvoch miliónov domácností doručí v najbližších dňoch pošta informačný leták ministerstva práce. Ministerka Viera Tomanová tvrdí, že by ľuďom mal pomôcť pri rozhodovaní, či vstúpiť, alebo vystúpiť z druhého dôchodkového piliera. Sú v ňom však uvedené prepočty, ktoré nepočítajú s tým, že Sociálna poisťovňa by v časoch starnúceho obyvateľstva mohla mať problémy s výplatou dôchodkov.

17.04.2008 23:45
Viera Tomanová Foto:
Ministerka práce Viera Tomanová diskutovala online s čitateľmi Pravda.sk
debata

Leták ponúka porovnanie peňazí, ktoré dostane budúci penzista v prípade, že zostane len v prvom alebo v oboch pilieroch. Muž vo veku 35 rokov s nadpriemerným mesačným platom 25 000 Sk sa podľa letáka bude mať na dôchodku lepšie, ak zostane len v prvom pilieri, teda v Sociálnej poisťovni. Štát mu vraj dokáže garantovať vyšší dôchodok, ako by dostával, keby penziu čerpal z oboch pilierov.

Problém je, že leták uvádza len súhrnné sumy vyplatené počas života na dôchodku. Nie je však jasné, koľko rokov sa musí človek dožiť, aby sľubovaný balík peňazí získal.

„Počítali sme s priemerným vekom dožitia 79 rokov pre mužov aj ženy. Po odchode do penzie dostáva v príklade z letáka človek dôchodok 17 rokov,“ spresnil Michal Stuška, hovorca ministerstva práce.

Celkový balík budúcich penzií z prvého piliera rezort vypočítal na vyše šesť miliónov korún. Mesačne by tak penzista zo Sociálnej poisťovne dostával necelých tridsaťtisíc korún. Na porovnanie, vlani bol priemerný dôchodok takmer 8900 korún.

Prepočty rezortu práce v letáku navyše predpokladajú, že o takmer tri desaťročia bude rovnaký spôsob zvyšovania penzií ako v súčasnosti a nezmení sa ani vek odchodu do dôchodku.

„Nie je pravdepodobné, že o 20 či 30 rokov bude možné udržať taký štedrý systém. Ministerstvo nezohľadňuje demografický vývoj, teda vplyv starnutia obyvateľov a ich ubúdanie na výšku dôchodku vyplácanú z prvého piliera,“ upozornil Peter Goliaš z inštitútu INEKO. Ten druhý pilier neodporúča ľuďom, ktorí majú do penzie menej ako 20 rokov.

Podľa ministerky však demografický vývoj môže ovplyvniť prosociálna politika štátu. „Dosahy demografie tiež môžu byť o 15 či 20 rokov riešené úplne iným spôsobom, napríklad mobilitou pracovníkov alebo vyššou produktivitou práce,“ odpovedala Tomanová na otázku, či v budúcnosti bude mať Sociálna poisťovňa dosť peňazí na vyplácanie penzií.

Podľa poslednej štúdie Výskumného demografického centra bude v najbližších desaťročiach Slovákov ubúdať a zostarnú. Na rastúci počet penzistov bude pracovať čoraz menej ľudí. Prichádzajúci cudzinci nahradia chýbajúcu pracovnú silu najviac do roku 2025. Približne odvtedy by ani migranti stačiť nemali a počet obyvateľov začne podľa demografov klesať.

Predchádzajúca vláda odpovedala na očakávaný vývoj spustením dôchodkovej reformy. Vysoké náklady na výplatu penzií v budúcnosti sa rozložili do súčasnosti. Zavedenie druhého piliera tak dnes ťaží Sociálnu poisťovňu, ktorej chýbajú miliardy plynúce na súkromné účty. V budúcnosti by sa však náklady štátu mali znížiť, výplata časti penzií sa totiž presunie na plecia druhého piliera.

debata chyba