Tomanová a Frešo hľadali švajčiarske penzie

Ministerský leták o penzijnom sporení považuje poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo za sľub švajčiarskych dôchodkov z kolabujúceho I. piliera. Ministerka Viera Tomanová tvrdí, že aspoň na 20 rokov je pre ľudí I. pilier výhodnejší. Uviedli to v nedeľňajšej diskusnej relácii v Slovenskej televízii.

20.04.2008 15:44
Viera Tomanová Foto: ,
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová.
debata

Ministerka Viera Tomanová pokladá II. pilier za výhodný pre toho, kto si dokáže sporiť veľmi dlho a zo slušného príjmu. Považuje ho za výhodný najmä pre mladých. Odvolala sa na analýzu ministerstva, ktorá hovorí o tom, že najbližších najmenej 20 rokov je pre všetkých ľudí výhodnejší prvý pilier ako druhý. Uviedla, že v tomto volebnom období vláda nezmení vek odchodu do dôchodku, pomer odvodov ani spôsob valorizácie dôchodkov. K otázke dedenia úspor po sporiteľoch ministerka neuviedla konkrétne opatrenia, povedala iba, že sa v tomto smere otvára vecná diskusia.

Ako príklad výhodnosti I. piliera pred II. pilierom uviedla 35-ročného manažéra s hrubým mesačným príjmom, ktorý bude mať každý rok plat vyšší o tri percentá a DSS mu peniaze ročne zhodnotia o 5 percent. Je to príklad, ktorý je aj v letákoch ministerstva práce, rozosielaných domácnostiam Slovenska ( viď tabuľka). Podľa ministerky by dostal z II. piliera postupne na dôchodkoch menej o 921 893 Sk než keby zostal v prvom pilieri.

Peter – fiktívny sporiteľ v II. penzijnom pilieri
Aktuálny vek sporiteľa 40 35 25 Rok odchodu do starobného dôchodku 2030 2035 2045 Doba poistenia v I. pilieri
(počet rokov) 44 44 44 Doba sporenia v II. pilieri
(počet rokov) 22 27 37 Vyplatené dôchodky
- I. pilier 5 275 582 Sk 6 115 845 Sk 8 219 184 Sk Vyplatené dôchodky
- I + II. pilier 4 062 420 Sk 5 193 952 Sk 8 486 265 Sk Rozdiel medzi piliermi -1 213 162 Sk -921 893 Sk +267 081 Sk
Zdroj: informačný leták ministerstva práce „Čas na rozhodnutie“

Poslanec Pavol Frešo z SDKÚ-DS považuje tento príklad za „bezprecedentne zlý“ a plný výpočtových chýb. Podľa neho by o vystúpení z II. piliera mali uvažovať len tí, ktorých sa dotkne zvýšenie povinnej doby sporenia z 10 na 15 rokov, aby nemuseli zbytočne kvôli dôchodku nadsluhovať. Ostatní podľa Freša budú viac „penalizovaní demografickou krízou“. Túto krízu podľa neho ministerstvo i ministerka bagatelizujú.

"Tento štát nie je schopný dlhodobo a vôbec nie 15 až 20 rokov, ako píšete vo svojej analýze, utiahnuť takýto prvý pilier, aký je, " uviedol Frešo. Ministerstvo by malo byť čestné a malo by sa zaoberať riešením prvého piliera, dodal.

Materiál, ktorý ministerstvo rozosiela domácnostiam považuje Frešo za lživý. Uviedol, že neobsahuje žiadny argument prečo vstúpiť do II. piliera a I. penzijný pilier (priebežný) označil za kolabujúci

„Je to agitácia, štátna propaganda za vystúpenie z druhého piliera. Vy vo svojom pamflte sľubujete švajčiarske dôchodky z kolabujúceho I. piliera,“ vyhlásil. Po týchto slovách ministerka prekvapene nahlas zhíkla.

Frešo vyhlásil, že solídnu dôchodkovú reformu nemožno urobiť bez toho, aby sa veľké slovenské politické strany dohodli. Podľa neho sa treba venovať najmä I. pileiru, aby bol dlhodobo udržateľný a solidárny.

Tomanová odcitovala čísla, uviedla, že sú z ekonomického magazínu Trend. Medziročné zhodnotenie rastových fondov je v červených mínusových číslach –0,36 %, niektoré DSS sa blížia až k mínus 2 percentám, povedala ministerka. Frešo od nej žiadal, aby uviedla aj obdobie, podľa neho počas roka 2007 zhodnotili DSS peniaze sporiteľov o 3,5 percenta.

Podľa ministerky za ostatné tri roky vzrástol priemerný dôchodok, vyplácaný Sociálnou poisťovňou, o 15,2 percenta.

Ľudia pri odchode z II. piliera výlučne do prvého nestratia, povedala Tomanová. Aj keby kvôli prepadu akcií na kapitálových trhoch sporitelia v DSS tratili, po prechode výlučne do I. piliera im nebude dôchodok krátený a túto stratu bude znášať Sociálna poisťovňa.

„Kde sú sľubované výnosy 5 – 7 percent? Kde sú švajčiarske dôchodky, o ktorých hovorili DSS? Kde sa budú slniť, na akých plážach naši dôchodcovia, ktorí budú mať švajčiarske dôchodky?“ spýtala sa Tomanová.

Ministerka tiež odporúčala Frešovi, aby nestrašil ľudí demografickou krízou. „Žiadnu demografickú krízu vám nevyrieši dôchodkový systém,“ vyhlásila.

debata chyba