Tomanová mení pravidlá pre dôchodok

Za "bolestivé" označila zmeny, ktoré chystá v dôchodkoch, ministerka práce Viera Tomanová (Smer).

18.11.2008 13:16
Tomanová Foto:
Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová
debata

Meniť sa majú odvody, predčasný dôchodok či obdobie poistenia v Sociálnej poisťovni. Úpravám sa nevyhne ani druhý pilier. Poslednú novelu zákona o sociálnom poistení pritom prezident podpísal iba včera.

„V decembri predstavíme, čo bude s prvým pilierom. Niektoré opatrenia môžu byť bolestivé. Napríklad zrušenie predčasného dôchodku či prispievanie štátu do druhého piliera za ľudí, ktorí nepracujú. A určite je potrebné predĺžiť dobu poistenia v prvom pilieri,“ uviedla v relácii Slovenského rozhlasu.

Povinná dĺžka poistenia v prvom pilieri sa odrazí aj na druhom. Nevýhodný bude pre viac ľudí. „Predĺženie doby poistenia v prvom pilieri napríklad na dvadsať rokov výraznejšie nepoškodí žiadnu skupinu ľudí. Dosiahnu tým však, že rovnaký počet rokov bude potrebný aj na získanie dôchodku z druhého piliera. Tento ťah už raz urobili,“ reagoval odborník na dane a odvody Jozef Mihál.

Od januára 2010 sa tiež zmenia percentá sociálnych odvodov. Na dôchodkové poistenie sa zvýšia a na nemocenské či poistenie v nezamestnanosti sa znížia. Ako, to zatiaľ ministerka nespresnila. „Okrem dôchodkového sú všetky ostatné fondy Sociálnej poisťovne prebytkové. Finančné prostriedky z nich sa potom presúvajú na dôchodky. Pripravujeme zmenu, aby k tomu viac nedochádzalo,“ tvrdí. Chystá aj ďalšie úpravy v dedení úspor z druhého piliera.

debata chyba