Kaník: Ak vláda rozvráti II. pilier, hrozí dôchodková kríza

Ak by boli útoky súčasnej vlády na druhý pilier úspešné, mohla by v budúcnosti podľa exministra práce Ľudovíta Kaníka nastať dôchodková kríza.

22.01.2009 13:20
Ľudovít Kaník Foto:
Ľudovít Kaník
debata

„Dajú sa očakávať ďalšie návrhy na zmenu podmienok v neprospech slovenských občanov,“ povedal Kaník, ktorý zastupuje občianske združenie Sporiteľ. Kabinet bude možno opäť zvažovať návrh na predĺženie povinnej doby sporenia na starobný dôchodok alebo zmenu pomeru povinných penzijných odvodov, ktoré sa v súčasnosti delia na polovicu medzi súkromné účty ľudí a Sociálnu poisťovňu, dodal.

Vláda sa podľa neho bude snažiť vyhnať z povinného sporenia na penziu na súkromných účtoch čo najviac Slovákov a ich peniaze minúť na výdavky, ktoré si naplánoval v štátnom rozpočte.

Plynovú krízu vyvolalo to, že Slovensko je takmer na 100 percent závislé na dodávkach plynu z Ruska, uviedol. Spoľahnúť sa podľa exministra práce len na prvý, priebežný pilier, ako na jediný zdroj dôchodkových príjmov by bolo rovnako ako v prípade dodávok plynu „veľkou chybou“.

Podiel platcov do dôchodkového systému voči poberateľom dôchodkov sa bude podľa Kaníka stále znižovať. Kým v roku 2015 má byť 2,19 platcov na jedného dôchodcu, v roku 2030 to bude podľa demografických prognóz už len 1,49 platcov na jedného penzistu.

Sporitelia príliš nevystupujú, upozorňuje Kaník

Sporitelia podľa Ľudovíta Kaníka napriek strašeniu zo strany vlády z druhého piliera príliš nevystupujú. Exminister práce a sociálnych vecí reagoval na údaje Sociálnej poisťovne, podľa ktorých k 13. januáru oznámilo vystúpenie z kapitalizačného piliera 2 536 sporiteľov a, naopak, do druhého piliera vstúpilo 2 417 nových sporiteľov.

„Ľudia si viac cenia istotu osobného, súkromného majetku oproti vágnym a prázdnym sľubom politikov,“ povedal Kaník. Celkový počet sporiteľov, ktorý do konca júna tohto roka vystúpi z druhého piliera, bude podľa Kaníka závisieť od vládnej kampane. „Aká silná bude vládna kampaň, to rozhodne o tom, koľko ľudí vystúpi z druhého piliera,“ povedal.

Združenie Sporiteľ bude podľa Kaníka od začiatku februára organizovať stretnutia s občanmi vo všetkých väčších slovenských mestách s cieľom informovať o objektívnej situácii v starobnom dôchodkovom sporení.

II: pilier bude otvorený do konca júna

Hoci systém starobného dôchodkového sporenia je otvorený už od 15. novembra minulého roka, Sociálna poisťovňa podľa novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení začína oznamovať DSS vystúpenie ich klientov zo sporivého systému až od začiatku tohto roka.

Sporiteľom, ktorí sa ešte v minulom roku rozhodli odísť z druhého piliera, tak dôchodková správcovská spoločnosť prevedie ich úspory do Sociálnej poisťovne až v tomto roku. Vďaka prevodu úspor sporiteľov do Sociálnej poisťovne sa v tomto roku posilní správny fond poisťovne. Správny fond môže totiž poisťovňa tvoriť do výšky 3 percent aj zo sumy, ktorú v tomto roku na jej účet prevedú dôchodkové správcovské spoločnosti.

Do druhého penzijného piliera môžu občania vstúpiť alebo z neho vystúpiť v období od 15. novembra 2008 do 30. júna 2009. Ministerstvo práce odhaduje, že druhý pilier opustí od 30 tisíc do 150 tisíc sporiteľov. Naopak, podľa odhadov rezortu klientmi niektorej z dôchodkových správcovských spoločností sa má stať 5 tisíc až 20 tisíc poistencov štátnej Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa vo svojom rozpočte na rok 2009 predpokladá, že z druhého dôchodkového piliera do konca júna tohto roka odíde 150 tis. sporiteľov. „Zapracovaný predpoklad z výstupu 150 000 sporiteľov by mal viesť k jednorazovému zvýšeniu príjmov o 231,4 milióna eur a k ďalšiemu zvýšeniu príjmov z titulu zníženia objemu postúpených príspevkov na starobné dôchodkové sporenie,“ uvádza sa v rozpočte Sociálnej poisťovne.

Poisťovňa tak do svojho tohtoročného rozpočtu zapracovala hornú hranicu odhadovaného počtu osôb, ktoré môžu opustiť systém starobného dôchodkového sporenia.

debata chyba