Tomanová Miklošovi: Dáme peniaze z II. piliera ľuďom, podporte ma

Nechceme peniaze z II. piliera ľuďom zobrať, nech si ich ľudia, ktorí zo systému vystúpia, nechajú, prekvapujúco vyhlásila ministerka práce Viera Tomanová v nedeľňajšej televíznej relácii TV Markíza Na telo a vyzvala diskusného partnera exministra financií Ivana Mikloša, nech ju podporí.

08.03.2009 13:58 , aktualizované: 17:21
Tomanová Foto:
Ministerka práce Viera Tomanová
debata

Podľa ministerky by sa mohol zriadiť špeciálny účet, z ktorého by ľudia vystupujúci z dru­hého piliera mohli vyčerpať svoje našetrené peniaze a použiť ich napríklad na splatenie hypotekárnych úverov alebo zabezpečenie bývania. „Hovoríte, že strašíme ľudí a snažíme sa ich vyhnať z druhého piliera. Neviem ako inak vás presvedčiť,“ uviedla Tomanová.

Ministerka sa obrátila sa na Ivana Mikloša: „Tak ma podporte, pozvem vás do pracovnej skupiny“.

Moderátorka relácie Zlatica Puškárová hneď oslovila exministra financií: „Dostali ste ponuku“. 

Mikloš odpovedal: „Ja som ju práve prijal“.

Uviedol, že takéto riešenie by voči sporiteľom bolo poctivejšie. „Napriek tomu by som to nepodporil. 2. pilier je na to, aby sa zabezpečili peniaze na dôchodok,“ uviedol Mikloš.

Ministerka Tomanová odhaduje, že v systéme je približne 800-tisíc ľudí, pre ktorých systém nebude výhodný a ktorí si nenašetria toľko, koľko si predstavujú. Podľa nej si 330-tisíc ľudí, ktorí vstúpili do II. piliera, nenašetrilo ešte ani korunu. Ďalších 90-tisíc ľudí má príjem do 1000 korún. Predpokladá, že systém dôchodkového sporenia je výhodný pre 400-tisíc až 600-tisíc ľudí. Uviedla, že s počtom 600-tisíc ľudí, ktorí vstúpia do sporenia, rátala aj Dzurindova vláda, ktorá reformu penzií pripravila.

„Tých 600-tisíc ľudí, ja som za to, aby tam zostali, keď sú ochotní riskovať, je to ich problém. Ale na druhej strane, potom nie je možné, aby všetci ostatní boli s týmito ľuďmi solidárni, ktorí svojím spôsobom riskujú a nie sú solidárni svojími peniazmi so svojími starými rodičmi, rodičmi, so svojími príbuznými,in­validnými občanmi, ktorí sú v prvom pilieri a poberajú dôchodok,“ uviedla ministerka.

Exminister Mikloš tvrdí, že mu neprekáža iný názor vládnej koalície na dôchodkovú reformu, ktorý je legitímny, ale to, že žiadnu novú nepredložila, iba likviduje súčasný systém.

Tomanová oponovala, že nie je možné rozkolísať systém sociálneho poistenia. Argumentovala, že kroky, ktoré urobili, boli len v prospech ľudí. Ako príklad uviedla zníženie poplatkov či prípadné garantovanie zostatku na účtoch sporiteľov. Jediní, ktorí na systéme zarábajú, sú DSS, povedala.

Mikloš však považuje zníženie poplatkov za privysoké, podobné opatrenia môžu podľa neho vážne narušiť celý systém.

„Riešme poplatky, riešme garancie, ale nelikvidujme systém,“ povedal Mikloš. Ak nebude dobre fungovať systém, nebude to v prospech ľudí, dodal.

Mikloš považuje systém sporenia za výhodný. Ak by sa do akcií a dlhopisov v pomere pol na pol dalo v roku 1980 10 miliárd Sk, tak by v roku 2009, napriek viacerým krízam, bola ich hodnota 60 miliárd Sk, tvrdí Mikloš.

„Systém je dlhodobý, je to dlhodobý projekt. Tento systém funguje tri roky. Žiaľbohu, na začiatku fungovania systému prišla kríza a z toho sa robia ďalekosiahle závery, že aké je to nevýhodné. Ja som na konkrétnych číslach z minulosti ukázal, keďže je to dlhodobý projekt, že tie peniaze sa zhodnotili,“ povedal Mikloš.

debata chyba