Peniaze z II. piliera ľudia teraz nedostanú

Dôchodkové úspory ľudí, ktorí si zrušia súkromný penzijný účet, poputujú tak ako doteraz do kasy Sociálnej poisťovne.

10.03.2009 13:21
Tomanová Foto:
Ministerka práce Viera Tomanová
debata

V hodnote vyzbieraných peňazí od "odídencov“ z druhého piliera je však ministerka práce Viera Tomanová ochotná zriadiť špeciálny fond, z ktorého by štát pomohol napríklad ľuďom s problémami splácať hypotéku. Ešte v nedeľu pritom tvrdila, že vystupujúci sporitelia by si mohli nasporené peniaze zobrať.

"Jedna z možností je vytvoriť osobitný fond vo výške financií získaných od vystupujúcich z druhého piliera. Financovali by sa z neho sociálne či vzdelávacie programy, najmä pre tých, na ktorých má dopad kríza. Teda zabezpečenie strechy nad hlavou, rekvalifikácia po strate práce či štipendiá,“ vysvetľoval slová Tomanovej v pondelok Michal Stuška, hovorca ministerstva práce.

Jeho šéfka v diskusnej relácii televízie Markíza v nedeľu vyhlásila, že sporiteľom, ktorí sa rozhodnú vystúpiť z druhého piliera, by mohli ísť nasporené peniaze na osobitný účet.

"Zastávam názor, že sú to peniaze sporiteľov, na ich účtoch, ich vlastné peniaze. Povedzme, že ľudia, ktorí sa rozhodnú vystúpiť, si môžu peniaze zobrať. Povedzme ľuďom, že ich dáme na osobitný účet a môžu ich použiť na úhradu hypotekárnych úverov. Alebo ich môžu použiť na zabezpečenie si bývania. Alebo ich môžu použiť na riešenie školy a štúdia,“ uviedla Tomanová v relácii Na telo.

Takáto zmena by však narazila na odpor rezortu financií. "Úspory sporiteľov boli určené pôvodne na dôchodky a takýmto spôsobom by mali byť aj v budúcnosti použité,“ reagoval Miroslav Šmál, hovorca ministerstva financií.

S návrhom, aby si ľudia z penzijných úspor mohli splácať hypotéku či štúdium, nesúhlasí ani Jozef Halecký (HZDS), šéf sociálneho parlamentného výboru. "Považujem to za návrh, ktorý nie je dobrý a nie je realizovateľný. Neviem si predstaviť, ako by sa mohol bez problémov ujať v praxi a v parlamente,“ uviedol Halecký. Do dôchodkového systému by sa zaviedol podľa neho cudzí prvok, ktorý s penziami nemá nič spoločné.

Aj podľa Ivana Barriho, výkonného riaditeľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností, by sa peniaze odložené na dôchodok ľudí nemali využívať akýmkoľvek iným spôsobom. "Sú to financie určené na zabezpečenie človeka v starobe,“ zdôraznil Barri.

debata chyba