II.penzijný pilier si vybralo iba 14 percent absolventov

Do druhého dôchodkového piliera, v ktorom si asi 1,5 milióna ľudí šetrí na penzie na súkromných účtoch, vlani vstúpilo len približne 14 percent z nováčikov na pracovnom trhu, informovala Sociálna poisťovňa.

22.03.2009 10:04
Manažér, zápisník, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

Bez sporenia pritom podľa oslovených ekonómov ľuďom hrozí nižšia penzia. Budú totiž v plnej miere odkázaní na dôchodok z verejných zdrojov, pričom tie zrejme negatívne zasiahne výrazný pokles pracujúcich v nasledujúcich desaťročiach, dodali.

V minulom roku, v ktorom už mladí na rozdiel od minulosti do druhého piliera nevstupovali automaticky, bolo po prvý raz starobne poistených spolu zhruba 76 600 ľudí, zhrnul hovorca poisťovne Peter Višváder. Z nich si na súkromných účtoch začalo sporiť len približne 10 600.

Väčšina absolventov tak ostala v prvom priebežnom penzijnom pilieri, ktorý plne závisí od toho, koľko do neho prispejú pracujúci ľudia. V skupine ekonomicky aktívnych však pre pokles pôrodnosti v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia do roku 2050 ubudne podľa prognóz viac než milión ľudí.

„Výška dôchodkov priznaných v budúcnosti v pomere k priemernej mzde bude musieť klesnúť kvôli klesajúcemu pomeru počtu pracujúcich k dôchodcom,“ priblížil dopady demografie na úroveň penzií analytik bratislavského mimovládneho inštitútu INESS Radovan Ďurana. Už v súčasnosti penzie výrazne zaostávajú za priemerným zárobkom. V roku 2007 dosahoval podľa SP starobný dôchodok v priemere necelých 295 eur (8 885 korún), zatiaľ čo priemerná výška platu bola v rovnakom roku 668,72 eura (20 146 korún).

Bez sporenia na súkromných účtoch sa navyše podľa ekonóma Vladimíra Kvetana zo Slovenskej akadémie vied ešte zvýši tlak na verejné zdroje. Preto by mali aktívnejšie vyzývať na vstup do druhého piliera aj štátni predstavitelia a dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS), poznamenal. „Som presvedčený, že neriešenie tohto problému je možné označiť za morálny hazard z budúcimi príjmami,“ dodal.

DSS však tvrdia, že na rozsiahlejšie získavanie nových klientov nebudú mať peniaze. K obmedzovaniu kampaní boli podľa ich predstaviteľov nútení už v predchádzajúcich rokoch a nedávno vláda navyše presadila výrazný pokles poplatkov, ktoré môžu vyberať. „Zníženie poplatkov za správu fondov je natoľko radikálne, že donúti každú DSS ku radikálnemu zníženiu výdavkov nielen na kampane, ale aj na samotný chod,“ uviedla pre ČTK vo svojom stanovisku ADSS.

Súčasná vláda Roberta Fica penzijné sporenie na súkromných účtoch, ktoré spustila predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu, dlhodobo kritizuje. Jej predstavitelia tvrdili, že pre časť sporiteľov by bolo výhodnejšie, aby dostávali dôchodok výlučne zo Sociálnej poisťovne. Preto v tomto volebnom období už dvakrát umožnila ľuďom z druhého piliera vystúpiť a taktiež presadila, aby doň absolventi vstupovali, až keď o to aktívne požiadajú.

Opozícia však vláde vyčítala, že jej nejde o ochranu sporiteľov, ale sa narušením druhého piliera snaží dostať k miliardám eur sústredených v DSS. Peniaze chce podľa opozičných politikov kabinet využiť na opatrenia, vďaka ktorým by sa zvyšovala popularita vládnych strán.

debata chyba