Muňko: Ľudia nad 35 rokov nemajú v II. pilieri čo robiť

Slovenská ekonomika nemá na to, aby ľudia mohli odvádzať do II. piliera 9 percent z hrubej mzdy, tvrdí šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko.

21.05.2009 14:29
DSS, dôchodok Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušana Muňko v najbližších dňoch osloví listom približne pol milióna podľa neho najviac ohrozených účastníkov druhého piliera. V tomto liste chce poukázať na riziká, ktoré sú v sporivom dôchodkovom pilieri.

Listy dostanú sporitelia s nízkou mzdou, ktorí sú starší ako 40 rokov. Podľa Muňka by malo v druhom pilieri zotrvať maximálne 200 tisíc ľudí, ktorí sú mladší ako 30 rokov a pracujú aspoň za priemernú mzdu.

Z druhého piliera pritom podľa neho od 15. novembra do súčasnosti vystúpilo okolo 16 tisíc ľudí, pričom 8 tisíc osôb do systému vstúpilo. Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera by preto podľa Muňka nemala byť vo výške 9 perecnt, ale len na úrovni 2,3 až 3 percentá z hrubej mzdy sporiteľa.

Podľa šéfa Sociálnej poisťovne na 9-percentný II. pilier ekonomika nemá

„Človek, ktorý má menej ako 30 rokov, by mal byť v druhom pilieri a človek, ktorý má viac ako 35 rokov, nemá čo v druhom pilieri robiť,“ povedal. Sporitelia si podľa Muňka neuvedomujú, že účasť v druhom pilieri znamená investovanie na kapitálovom trhu a ani to, že po skončení sporenia na dôchodok si budú musieť kúpiť doživotný dôchodok.

„Netvrdím, že nie je potrebný druhý pilier, ale mal byť nastavený úplne inak,“ povedal Muňko. Ak si človek podľa neho sporí v kapitalizačnom pilieri, mal by si na penziu sporiť rovnakou čiastkou aj v treťom, dobrovoľnom dôchodkovom pilieri.

Druhý pilier pritom podľa Muňka svojim súčasným nastavením rozvracia verejné financie. „Nepoznám ekonóma na Slovensku, len ekonóma-diletanta, ktorý povie, že slovenská ekonomika je schopná odvádzať do druhého piliera deväť percent,“ povedal šéf SP.

Na účty sporiteľov Sociálna poisťovňa podľa Muňka odviedla už 70 miliárd Sk (2,32 miliardy eur), pričom dôchodkové správcovské spoločnosti investovali do náboru klientov 10 miliárd Sk (331,2 milióna eur). Štát pritom podľa Muňka platí za mamičky na materskej, či za opatrovateľky do druhého piliera sumu, z ktorej si na penziu nikdy nenašetria.

Sociálna poisťovňa očakáva, že v tomto roku do svojho rozpočtu v súvislosti s otvorením druhého dôchodkového piliera získa oproti pôvodným predpokladom o dve tretiny menej prostriedkov. Podľa aktuálnych očakávaní poisťovne by malo ísť len o 77,2 mil. eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne za prvý kvartál tohto roka, ktorú zverejnila Sociálna poisťovňa. Rozpočet SP na rok 2009 pritom rátal s tým, že po vystúpení 150 tis. sporiteľov z druhého piliera by malo do jej rozpočtu pribudnúť takmer 231,5 mil. eur. V súčasnosti však poisťovňa očakáva, že do konca júna z druhého piliera vystúpi 50 tisíc sporiteľov.

Dôchodkové sporenie je otvorené do konca júna

Od 15. novembra minulého roka, teda od otvorenia systému starobného dôchodkového sporenia, do konca marca zaevidovala SP 6 111 osôb, ktoré vstúpili do sporivého dôchodkového piliera. Naopak, klientmi dôchodkových správcovských spoločností (DSS) prestalo byť 10 509 sporiteľov. Do rozpočtu poisťovne tak v prvom kvartáli tohto roka previedli DSS úspory vystupujúcich sporiteľov v celkovej sume 12,1 milióna eur. Podľa časového rozpisu rozpočtu Sociálnej poisťovne na tento rok to však malo byť vyše 81 mil. eur. Rozpočtovaná suma, ktorá sa mala do konca marca presunúť z druhého piliera do štátneho priebežného penzijného systému, sa tak splnila na necelých 15 percent.

Do druhého penzijného piliera môžu občania vstúpiť alebo z neho vystúpiť do 30. júna 2009. Ministerstvo práce a sociálnych vecí vlani odhadovalo, že druhý pilier opustí od 30 tis. do 150 tis. sporiteľov. Naopak, podľa odhadov rezortu klientmi niektorej z dôchodkových správcovských spoločností sa má stať 5 tis. až 20 tis. poistencov štátnej Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa vo svojom rozpočte na rok 2009 predpokladá, že z druhého dôchodkového piliera do konca júna tohto roka odíde 150 tis. sporiteľov. „Zapracovaný predpoklad z výstupu 150 000 sporiteľov by mal viesť k jednorazovému zvýšeniu príjmov o 231,4 mil. eur a k ďalšiemu zvýšeniu príjmov z titulu zníženia objemu postúpených príspevkov na starobné dôchodkové sporenie,“ uvádza sa v rozpočte SP. Poisťovňa tak do svojho tohtoročného rozpočtu zapracovala hornú hranicu odhadovaného počtu osôb, ktoré môžu opustiť systém starobného dôchodkového sporenia.

Druhý pilier už vláda raz otvorila, a to v prvom polroku minulého roka. Počas tohto obdobia z druhého piliera vystúpilo 106 tis. sporiteľov. Naopak, klientmi dôchodkových správcovských spoločností sa v rovnakom období stalo 22 tis. osôb.

debata chyba