ADSS: II. pilier je výhodný pre všetkých

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) odmieta štvrtkové výroky riaditeľa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka, podľa ktorých by malo v druhom pilieri zotrvať maximálne 200 tisíc ľudí mladších ako 30 rokov a pracujúcich aspoň za priemernú mzdu.

21.05.2009 23:57
DSS Foto:
Ilustračné foto
debata

„Sporenie v druhom pilieri je výhodné pre všetkých sporiteľov bez ohladu na výšku ich mzdy. Od 1. júla 2009 navyše vstupuje do platnosti garancia istiny vložených prostriedkov pre každého sporitela a najnižšie poplatky za správu dôchodkových fondov v Európe,“ upozorňuje ADSS.

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne je podľa správcov penzijných úspor zjavne nervózny z faktu, že sporitelia druhému pilieru dôverujú a nevystupujú z neho.

„Je úplne zrejmé, že sporitelia veria systému druhého piliera a nechcú sa vzdať možnosti sporenia si na vlastný dôchodok na vlastných dôchodkových účtoch. Sociálnej poisťovni, ktorá očakávala oveľa viac odídených sporiteľov a počítala s ich peniazmi, to zjavne prekáža,“ konštatuje sa vo vyhlásení ADSS.

Asociácia zároveň upozorňuje, že Sociálna poisťovňa zakrýva problémy, do ktorých sa dostáva štátny priebežný pilier a ktoré sa v spojitosti s krízou ešte viac prehlbujú. ADSS tiež avizuje, že na prelome mája a júna tohto roka vydá vlastný informačný leták, ktorý popíše stav slovenského dôchodkového systému a riziká spojené ako s druhým, tak aj s prvým pilierom.

Generálny riaditeľ SP Dušana Muňko v najbližších dňoch osloví listom približne pol milióna podľa neho najviac ohrozených účastníkov druhého piliera. V tomto liste chce poukázať na riziká, ktoré sú v sporivom dôchodkovom pilieri. Ako uviedol šéf SP na štvrtkovej tlačovej besede, listy dostanú sporitelia s nízkou mzdou, ktorí sú starší ako 40 rokov. Podľa neho by malo v druhom pilieri zotrvať maximálne 200 tis. ľudí, ktorí sú mladší ako 30 rokov a pracujú aspoň za priemernú mzdu.

debata chyba