Kaník: Vyháňanie ľudí z II. piliera približuje kolaps Sociálnej poisťovne

Vďaka vzniku druhého penzijného piliera je možné zachovať aj ten prvý, tvrdí exminister práce Ľudovít Kaník.

05.06.2009 16:57
Ľudovít Kaník Foto:
Ľudovít Kaník
debata

List, ktorý Sociálna poisťovňa (SP) poslala poistencom, je podľa exministra práce a sociálnych vecí Ľudovíta Kaníka zneužitím verejnoprávnej inštitúcie na napĺňanie stranícko-ideologických cieľov strany Smer.

„Inštitúcia, ktorá má nestranne a kvalitne slúžiť všetkým občanom, sa spreneverila svojmu poslaniu a je bez hanby zneužívaná na vyháňanie ľudí z druhého piliera,“ uviedol. Obsah listu podľa neho zavádza a zjavne zamlčuje skutočnosti, je nepravdivý a v konečnom dôsledku poškodzuje poistencov aj samotnú Sociálnu poisťovňu. Ako upozorňuje Kaník, prvý aj druhý pilier sú súčasťou jedného dôchodkového systému, nestoja proti sebe.

„Naopak, vďaka vzniku druhého piliera je možné zachovať existenciu prvého piliera a dôchodkového systému ako takého,“ konštatuje. Bez existencie sporivého penzijného piliera by záväzky SP boli podľa Kaníka už v blízkej budúcnosti neudržateľné a znamenali by kolaps systému.

Snaha vyhnať ľudí z druhého piliera podľa Kaníka znamená zväčšenie neudržateľných záväzkov SP a urýchlenie jej finančného kolapsu. Príčinami súčasnych problémov Sociálnej poisťovne podľa bývalého ministra práce a sociálnych vecí nie je druhý pilier, ale nepokračovanie v reforme prvého, priebežného piliera dôchodkového systému. „Reforma prvého piliera je pre udržanie finančnej stability Sociálnej poisťovne nevyhnutná. Vláda ani Sociálna poisťovňa v tom neurobili nič. Naopak svojimi krokmi ju poškodzujú. Svedčí to o bezradnosti a ekonomickej nekompetentnosti súčasného vedenia SP a rezortu práce soc. vecí a rodiny,“ upozornil Kaník.

Informačný leták Sociálnej poisťovne o druhom dôchodkovom pilieri kritizuje aj Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS). ADSS je presvedčená, že leták nebol pripravený ako informačný materiál, ale ako nástroj na strašenie sporiteľov s cieľom vypudiť ich zo systému starobného dôchodkového sporenia. „Aj preto leták úplne vynecháva informácie o známych problémoch prvého piliera, ktorý má aj podľa vyjadrení samotného riaditeľa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka peniaze na vyplácanie dôchodkov iba do konca septembra 2009,“ upozorňuje asociácia penzijných správcov. Asociácia považuje za zvláštne, aby štátna inštitúcia takýmto spôsobom a za peniaze daňových poplatníkov napádala systém dôchodkového sporenia. Takýto postup považuje ADSS za nekorektný aj vo vzťahu ku 1,5 miliónu sporiteľov, ktorí systému druhého piliera dôverujú, odmietajú ho dobrovoľne opustiť a nechcú sa vzdať vlastných prostriedkov, ktoré nasporili na osobných dôchodkových účtoch. „Informačný leták Sociálnej poisťovne sa ani netvári ako informačný, ale priamo vo svojom názve Prečo a ako vystúpiť z 2. piliera priznáva svoje hlavné zameranie, ktorým nie je komplexná informácia o dôchodkovom systéme. Aby ňou bola, musel by leták obsahovať aj pravdivé informácie o skutočnom stave, v akom sa dnes nachádza prvý pilier,“ uvádza sa v stanovisku ADSS.

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne (SP) Dušan Muňko oslovil listom približne pol milióna podľa neho najviac ohrozených účastníkov druhého piliera. Ako uviedol Muňko v polovici mája na tlačovej besede, v tomto liste chce poukázať na riziká, ktoré sú v sporivom dôchodkovom pilieri. Listy podľa neho dostávajú sporitelia s nízkou mzdou, ktorí sú starší ako 40 rokov. Podľa šéfa SP by malo v druhom pilieri zotrvať maximálne 200 tis. ľudí, ktorí sú mladší ako 30 rokov a pracujú aspoň za priemernú mzdu. Z druhého piliera pritom podľa neho od 15. novembra do 21. mája vystúpilo okolo 16 tis. ľudí, pričom 8 tis. osôb do systému vstúpilo. Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera by preto podľa Muňka nemala byť vo výške 9 %, ale len na úrovni 2,3 % až 3 % z hrubej mzdy sporiteľa. „Človek, ktorý má menej ako 30 rokov, by mal byť v druhom pilieri a človek, ktorý má viac ako 35 rokov, nemá čo v druhom pilieri robiť,“ povedal v polovici mája. Sporitelia si podľa Muňka neuvedomujú, že účasť v druhom pilieri znamená investovanie na kapitálovom trhu a ani to, že po skončení sporenia na dôchodok si budú musieť kúpiť doživotný dôchodok.

SP očakáva, že v tomto roku do svojho rozpočtu v súvislosti s otvorením druhého dôchodkového piliera získa oproti pôvodným predpokladom o dve tretiny menej prostriedkov. Podľa aktuálnych očakávaní poisťovne by malo ísť len o 77,2 mil. eur. Rozpočet SP na rok 2009 pritom rátal s tým, že po vystúpení 150 tis. sporiteľov z druhého piliera by malo do jej rozpočtu pribudnúť takmer 231,5 mil. eur. V súčasnosti však poisťovňa očakáva, že do konca júna z druhého piliera vystúpi 50 tis. sporiteľov. Do druhého penzijného piliera môžu občania vstúpiť alebo z neho vystúpiť do 30. júna 2009.

debata chyba